27 de març, 2008

Una altra lectura dels resultats del 9 de març.

Hi ha hagut molts anàlisis i lectures dels resultats de les eleccions de tot just no fa més de quinze dies, i n’hi hauran encara molts més. Per tots els gustos i mides.

Ahir, en Santi Fontbona, el nostre Primer Secretari, a la reunió de la comissió executiva de la Federació del Maresme del PSC ens en va aportar una altra per tal d’emmarcar el debat que varem fer centrats a la nostra comarca, com és lògic.



El quadre de dades, i la gràfica que l’explica, presenta l’evolució dels resultats dels socialistes en totes les eleccions generals que s’han celebrat des del restabliment de la democràcia a Espanya l’any 1977 fins a les darreres del 2008, en percentatges de vots vàlids emesos del total a Espanya, a Catalunya i al Maresme.





Dos comentaris a fer a cop d’ull:

Els punts àlgids de vot socialista són els corresponents a l’any 82 i les darreres d’enguany, amb una diferència destacable. El 82 el percentatge dels socialistes a tot Espanya era superior al de Catalunya, mentre ara és al revés.

Aquesta darrera situació sols s’ha donat en una altre moment que va ser fa dotze anys, el de les eleccions del 1996, que van portar l’alternança dels socialistes pel PP.

És a dir, hi ha dos moments diferents del comportament dels electors socialistes a Catalunya i a la resta d’Espanya ( si es descomptessin els resultats de Catalunya del total d’Espanya la diferència lògicament seria superior). La causa d’aquest diferent comportament crec que és evident: la visió que tenen els ciutadans i ciutadanes de la possible alternativa realment existent que és la del PP. La seva “catalanofobia”, com hem dit reiteradament en la passada campanya, està molt interioritzada pel cós electoral.

Mataró, 27 de març.