29 de febrer, 2008

Relat de campanya-48. Dinar a l'AMEC.

En tota campanya electoral les organitzacions, institucions, entitats, associacions, grups, etc, ... que tenen quelcom a dir a les candidatures que es presenten, o que volen saber que diuen, els envien memoràndums pel seu coneixement o per contestar, organitzen trobades en forma de xerrades, esmorzars, dinars i altres actes variats segons els sembla més convenient. També a la recíproca, les candidatures van a buscar a aquells que poden ser destinataris concrets de les seves propostes en actes de format semblant més enllà de dirigir-se indiscriminadament a la ciutadania en els típics actes més o menys massius. Això evidentment va per sectors, i a mi em toquen, o en tinc coneixement, dels empresarials i en general del món econòmic, al meu nivell, vull dir geogràfic o de la importància que puc atendre.

He rebut el memoràndum de la Confederación Española de Comercio, per la meva vinculació al tema en la legislatura passada. He contestat el qüestionari que em va enviar la Fagem (Federació d’associacions i gremis empresarials del Maresme), per ser de la meva comarca, He acompanyat a en Joan Clos al esmorzar que va organitzar la Pimec-comerç. Vaig acompanyar a en David Vegara a l’esmorzar/debat que el Col·legi d’Economistes va organitzar amb els periodistes de la premsa econòmica, i també el vaig acompanyar a l’esmorzar que va fer al Col·legi d’Enginyers Industrials. Amb esmorzar també, la Carme Chacón al Col·legi d’Enginyers de Camins i a la xerrada que va fer al Cercle d’Economia. Els de la FEBE em tornen a convidar al dinar que clou la seva assemblea com l’any passat. Fa pocs dies juntament amb la Montserrat Colldeforns varem visitar la instal·lació de la Solvay a Martorell, amb dinar inclòs a la mateixa fàbrica, i la darrera, que segurament no serà l’ultima, d’aquestes activitats a estat un dinar a la seu de l'AMEC en la roda que estan fent amb tots els partits aquests dies.

L’Amec és una important i interessant, crec, associació multisectorial d’empreses que es dediquen a l’exportació que té un llarg recorregut. El company i amic Eduard Gisbert, ara Alcalde de El Masnou, en va ser molt temps, fins que es va jubilar, el seu Director i encara està a la Junta i em va acompanyar al dinar. Prèviament m’havien fet arribar un document “Propostes AMEC per afrontar els reptes dels propers anys” pel que ja sabia per on aniria la conversa.

Temes que varem tractar:
La millora de l’administració pública en tres vessants (que són les que més els preocupen): la tributaria, especialment en quant a la consideració fiscal a la R+D+I; la del servei exterior, per adaptar-lo a l’ajut de les relacions econòmiques i comercials; l’ICEX que després de bona feina als seus 25 anys creuen ells que cal renovar-lo i modernitzar-lo.
La fiscalitat (és un fix en totes les reunions amb empresaris). Aquí varem debatre sobre si era millor una fiscalitat simplificada des del punt de vista recaptatori igual per tothom sense tenir present diferències i uns ajuts empresarials (a la inversió, a la innovació, a la internacionalització, a les exportacions,...) per la via de la despesa pressupostaria o a la inversa. Cal millorar la forma que s’ajuda o s’estimula a les empreses més dinàmiques o que aporten més valor afegit.
La formació professional. Aquí va sorgir un tema que darrerament està aflorant amb força. No hi ha personal qualificat i format per les empreses industrials. Cal prestigiar la FP, en Joan Clos fa poc en un altre lloc també incidia en aquesta problemàtica.
La producció d’energia, amb el tema de les nuclears; l’actualització de les xarxes de distribució elèctrica amb el record de l’apagada de l’estiu passat; la interconnexió amb França; les infraestructures, van ser altres temes tractats.
Tot emmarcat en la demanda d’un Pla Nacional per la competitivitat que hauria de tenir dos grans línies: una de sensibilització general i una altra de accions transversals amb especial incidència al funcionament de l’administració pública de la qual mai es fa esment quan es parla d’aquest tema i que li fa molta falta (en aquest tema hi estic especialment d’acord)

Sempre que parlo amb gent de l’empresa privada me’n adono del desconeixement que crec que tenen del funcionament de les institucions públiques (per ex.: que el legislatiu no és el mateix que l’executiu) i intento explicar-los la meva visió del seu funcionament per tal que siguin més efectius en adreçar les seves propostes. Al menys així m’ho sembla.

Ja veurem que ens depara la propera legislatura i si hauré de mantenir aquests contactes o els hauré de traspassar a alguna altre company o companya.


(reunió de la subcomissió parlamentaria d’estudi de les deslocalitzacions amb representants d’empreses espanyoles establertes a la Xina a la Oficina Comercial Espanyola a Xanghai. 02-02-2007)



Mataró, 29 de febrer.