17 de febrer, 2008

Relat de campanya-32. David Vegara.

Donada la percepció de la situació econòmica era adient la xerrada que varem preparar per el Secretari d’Estat d’Economia, en David Vegara, en el marc de la pre campanya d’aquestes eleccions generals ’08.

Calia reforçar, un cop més, l’exacta situació en que ens trobem tota vegada que les veus catastrofistes del PP, i d'altres a les seves antípodes, proclamen que estem en una situació insostenible de crisis, i res més lluny de la realitat. Cal, a més, explicar que és el que s’ha fet en aquest terreny i quins són els resultats obtinguts. Alhora cal plantejar quines són les actuacions que amb prudència i serenitat cal fer en una situació d’incertesa i d’alentiment de l’economia provocada, cal tornar-ho a remarcar, per la deriva de l’economia financera americana que de retruc, en major o menor grau, ens afectarà.

Tot això ja ho he explicat a l’abast. Quan la nova directora del Capgros li feia la pregunta al Secretari d’Estat sobre la percepció que diu que hi ha generalitzada a la població sobre la situació econòmica, vaig recordar-li que precisament al seu mitjà havia dedicat els meus tres darrers articles al tema. Però, ja se sap, actualment sembla que els missatges del Govern i de l'empresariat, amb dades objectives i contrastades a la mà, tenen menor credibilitat que els comentaris de qualsevol indocumentat que es posa a parlar com si estès en una tertúlia de cafè.

Estem en campanya electoral i sembla que tot s’hi val. Fins i tot introduir desconfiança en l’economia, que al final repercuteix en tothom.

Amb la sala plena i seguida la xerrada amb atenció, el debat posterior va ser interessant per les preguntes i el seu to: Els augments dels preus de les matèries primeres, el petroli, els cereals; la importància dels països emergents; el control de la producció agrària i la PAC; el possible increment de les desigualtats les percepcions micro i macro; la manca de comunicació eficaç per part del Govern; els esforços en R+D+i i la importància de la formació professional; el desenvolupament de la Llei de la dependència; la supressió del pressupost de defensa; la situació de les grans immobiliàries. A totes elles va donar complida resposta el conferenciant.

Mataró, 17 de febrer.