13 de juliol, 2007

Unió de licoristes.


La Unió de Licoristes de Catalunya (englobats a nivell espanyol a la FEBE) em convida a compartir taula amb ells en el dinar que fan per cloure la seva Assemblea General anual. Volen contactar amb el GPS per tal que tinguem coneixement de les seves preocupacions.

Fabricants i distribuïdors de rom, brandy, ginebra, ratafia, aromes de Montserrat, anís, marc de cava,... Els impostos especials i el seu complicat i exhaustiu control, i també el control polític-administratiu del consum (ells expliquen les diferències entre els models nòrdics i mediterranis de consum d’aquestes begudes espirituoses, que entenc de seguida) són motiu dels seus neguits.

Els comento que a hores d’ara no hi ha previst cap modificació del impostos especials. Que la recaptació impositiva va molt bé i que a Madrid es parla en tot cas de reducció d’impostos i dels impostos ambientals i que no hi ha cap noticia respecte els impostos que els poden afectar. La situació de superàvit pressupostari i la reducció del deute públic contrasta amb la situació d’altres països com França o Alemanya. Per tant, no sóc capaç de veure cap núvol per la seva preocupació principal.



Respecte a la percepció social del consum d’espirituosos i els intents de control administratiu, penso que la marxa de l’ Elena Salgado del ministeri de Sanitat i la seva substitució per Bernat Soria comportarà segurament un canvi d’orientació en les polítiques principals d’aquest ministeri.

Malgrat les campanyes que ells mateixos com a sector impulsen sobre consum responsable crec que evidentment tenen un problema. Hem passat d’un consum d’aquests productes lligat predominantment a la sobretaula d’uns àpats socials i/o familiars, amb l’estómac satisfet fent la digestió, a un consum deslligat del menjar i com estimulant de moments d’esbarjo esbojarrat. No sé si es beu més o menys que abans, però si que crec que es beu més malament i sense assaborir gaire els aromes i gustos que proporcionen aquests productes.




Mataró, 13 de juliol.