03 de juliol, 2007

El Escorial. Cursos d'estiu.

Curs sobre la Regulació comercial a Espanya organitzat per la Universidad Complutense i patrocinat per ASEDAS a El Escorial.

Ja feia mesos que m’havien convidat a participar, en funció del meu càrrec de portaveu de comerç al GPS, a una taula rodona amb els portaveus del tema del PP, Celso Delgado, i el de CiU, Josep Sánchez Llibre. Malgrat que des de fa pocs dies ja no és la meva competència, i donat que l’Ana Fuentes encara està de baixa, gustosament vaig participar-hi.

El tema a debat, en el fons, és com afectarà la Directiva de Serveis de la U.E., recentment aprovada (desembre 2006) al control per part de les Administracions de l’establiment de noves implantacions comercials. Es a dir, la famosa “segona llicència”.

La transposició encara està molt verda, i les posicions del intervinents van ser les de reafirmar les posicions tradicionals. Un cop estudiat el tema amb més profunditat ja anirem matisant, serà un tema per la propera legislatura ja que hi ha temps fins a finals de 2009. CiU està per la regulació actual, el PP per l’harmonització de les normatives autonòmiques i els socialistes estem per acceptar la Directiva amb el que comporta suprimir determinades mesures que ara estaran prohibides. En el fons, ningú vol dir que la normativa autonòmica en aquesta matèria ha representat un dirigisme que ara la Directiva posa en qüestió. En el cas català tenim una carta d’emplaçament de Brussel·les que si no corregeixen acabarà al Tribunal de Justícia.

En la meva intervenció vaig fer esment dels canvis socials, econòmics i polítics que han afectat la distribució comercial en el darrers anys i com aquesta ha donat resposta satisfactòriament sense que s’hagin ocasionat disfuncions. El creixement de població, les noves estructures familiars, l’augment de renda amb la corresponent redistribució del consum, els nous horaris, les noves competències polítiques a les CCAA i a la UE,...

En aquest marc de vertiginòs canvi la nova Directiva de Serveis, vaig opinar, dinamita les bases en que s’havia fet el control del creixement de les estructures comercials en el darrers temps per part de les Administracions autonòmiques. La proposta del PP de crear un Consell Interterritorial d’Unitat de Mercat va aixecar polseguera a la taula ja que la vam rebutjar al uníson tant d'en Sanchez Llibre com jo mateix. En el fons hi ha una corrent de pensament, ara molt ben expressada pel PP, que no creu, o no entén, o no vol acceptar, el que representa l’Estat de les autonomies.
Madrid, 3 de juliol.