06 d’abril, 2009

Exposicions a Toledo.

La nostra antiga companya diputada Marisol Herrero, ara Consellera de Cultura de la Junta de Comunidades de Castilla y La Mancha, convida als membres de la Comissió de Cultura del Congrés a anar a Toledo per veure un parell d’exposicions.

Com que l’AVE t’hi col·loca en mitja hora des del centre de Madrid hem aprofitat per anar-hi tot just acabada la sessió de control dels dimecres. Sortim quasi a les dues del migdia, dinem ja al Parador, prèvia salutació del President Barreda, amb una vista sensacional de la ciutat.



Acabat l’àpat en traslladen al Museo de Santa Cruz al edifici annex de Santa Fe on hi han inaugurat no pas gaire una exposició sobre el Greco. “El Greco. Toledo 1900” que aplega moltes obres del pintor que hi ha a la capital castellano-manchega i alhora explica el procés de recuperació del artista que va tenir lloc als començaments del segle XX. Sembla que estan preparant el terreny per una magna exposició coincidint amb la commemoració dels quatre cents anys de la seva mort el 2014. Els colors llampants de les túniques dels personatges bíblics que va pintar i que s’hi mostren són sensacionals.

Cal aturar-se, malgrat que nosaltres no varem tenir gaire temps, en la reconstrucció del edifici que està ben reeixida. La Presidenta de la Comissió, Clementina Díez de Baldeón, que és diputada per Ciudad Real i muller del President de la Junta, ens ensenya molt estufada una de les joies que conté l’edifici, la capella de Belén, que està en procés de restauració i que és una autentica joia. Caldrà tornar-hi quan estigui acabada. Bé, del cert, Toledo sempre val una visita.


Tot rabent visitem l’altra exposició que hi ha al Museu de Santa Cruz pròpiament dit que és un edifici construït pel Cardenal Mendoza com a hospital de caritat als començaments de l’Edat Moderna en forma de creu. Pots embadalir-te amb l’enteixinat dels sostres. L’exposició és peculiar ja que mostra el procés de canvi d’Espanya fruit de la guerra de la Independència. “España 1808-1814. De súbditos a ciudadanos”. Des del punt de vista didàctic és interessant i conté moltes peces curioses.

Carregats amb els dos pesants catàlegs de les exposicions, sense temps per aturar-nos a comprar una mica del seu afamat massapà, enfilem l’AVE rodejats d’estudiants en viatge de finals de curs de tornada a Madrid.

Mataró, 4 d’abril.