Ens quedarà en el record dels temps que ja no tornaran les belles imatges publicitàries d’abans.
Mataró, 30 de juliol.
En relació a la situació econòmica poques novetats. Les xifres de les dades econòmiques continuen la seva tendència a la baixa i a ser negatives, correlativament a la marxa de l’economia del països del nostre entorn. Però aquest tema a esdevingut el principal en el debat polític. Desprès de força anys de creixement continuat ara sembla que sigui tota una novetat que el cicle canviï de tendència. Cal, doncs, fer molts escarafalls ja que es toca os.
Més enllà de tornar a repetir que tot està fatal i que el Govern no fa res, poques novetats aporta el debat ja que la resposta de Solbes està també en la línia coneguda del canvi del cicle, la situació econòmica internacional i el conjunt de mesures possibles ja preses.
Cal explicar millor a la ciutadania el què està passant i contrastar, si s’escau, propostes concretes. Baixar impostos (a qui?, als rics?), austeritat en la despesa ( a qui?, als pobres?), millorar la liquiditat (com?, amb quines eines?), reformes estructurals (de què?, i de qui?) Què es pot fer que tingui resultats a curt termini i què sols donarà resultats a més llarg? Quins treballs s’han de fer en el marc estatal, i quins en el marc europeu?
Tinc la recança que les sessions extraordinàries han estat de poca utilitat per fer la pedagogia precisa.
Respecte a les balances fiscals i a la seva utilització continua la jugada de pòquer amb els moviments tàctics que corresponen al moment i que s’aniran desenvolupant en els propers dies, setmanes i potser alguns mesos. Ja veurem el resultat de la partida, La partida d’ara, ja que n’hi haurà més de partides.
Ara bé, si canvia un dels jugadors de la partida, el que té la banca, els altres que mantinguin la seva aposta tenen cap garantía d’obtenir millor resultat? Vés a saber, o no?
Espero que al mes d’agost no s’hagin d’habilitar més sessions extraordinàries.
Madrid, 28 de juliol.
Des del començament de les Jornades ciclistes parlamentaries d’enguany, ara fa un mes, he fet molta bicicleta, més de 800 kilòmetres i un grapat d’hores, als matins. Primer va ser en terres de Castella i de Lleó i més endavant aquí a la comarca, amunt i avall, passant al Vallès per totes les carreteres possibles, sol i en companyia de bons amics. Els meus promigs, evidentment. no són pas els dels ciclistes del Tour. Ells fan etapes llargues de 150-200 km., o més, a 45 km/h de mitja, durant tres setmanes seguides. Els meus registres són molt modestos com correspon a la meva edat, quasi bé el doble de la seva, i a la meva condició física, un terç més de pes i un cor menys desenvolupat, molt lluny de la seva professionalitat. No pedalo pas ni a la meitat de la seva velocitat. Però vaja, de seguir així, que crec que encara ho podré fer alguna setmana més, faré una neteja de cós (alguns quilos de menys) i d’esperit (moltes cabòries fora) formidable.
Xavier, va per tu!
Mataró, 28 de juliol.
Aquí teniu la constància gràfica de la reunió a la Sala dels Lleons amb un joveníssima Consol Prados explicant-me el seu treball. Pel que anys desprès em va dir no varen sortir gaire contents de la rebuda i de l’atenció que els vaig fer. Van treure la impressió que no els vaig fer massa cas. Potser sí, vet a saber el dia que tenia! Però jo ja havia ullat aquella líder juvenil que, a més, escrivia regularment a la premsa local articles combatius i compromesos.
A l’hora de fer la llista per les eleccions municipals del 1995 la vaig citar a dinar a la pizzeria Caminetto i allà, després de sotmetre-la un cert xantatge moral (el deute que tenia amb els seus), li vaig proposar incorporar-la a la llista socialista com a independent.
Primer va ser Regidora de Joventut. Fem Plans? I ja en el mandat següent, el del 1999-2004, recuperada la majoria absoluta, es va encarregar d’un fenomen que apuntava llavors i que desprès s’ha expressat amb força: les qüestions relacionades amb la nova immigració. El seu treball i els seus bons oficis ens van treure de més d’un ensurt, i fins i tot es va parlar del model Mataró en relació amb aquest tema.
Al mandat 2003 va durar poc a l’Ajuntament, menys que jo, ja que va anar a les llistes socialistes pel Parlament de Catalunya. Quan Maragall va fer fora als d’Esquerra del primer tripartit, va ser cridada a ocupar la Secretaria d’Immigració. I amb les noves eleccions del 2006 va repetir de Diputada al Parlament.
Ahir, el Congrés del PSC, va escollir Consol Prados per ser Secretaria d’immigració i integració a la nova Comissió Executiva Nacional.
Aquest dies que tot fent la migdiada segueixo les etapes del Tour de França, com correspon a aquesta època de l’any, he relacionat tot això amb la marxa dels corredors en la que els gregaris porten a roda als sprinters, o a les figures, fins a la vora de la meta, llavors es decanten esgotats, però amb la feina feta, i deixen el protagonisme als qui tenen més forces i estan millor preparats per intentar guanyar l’etapa.
Mataró, 21 de juliol.
(Maggie Taylor. Dos homes en una barca)
1.-Quant temps portes de blogaire?
(El conegut quadre de José Casado del Alisal que està al Museo del Prado)
El tema ve a tomb de que visc al carrer que els mataronins van dedicar, ja deu fer molts anys suposo que al segle XIX, al general Castaños. Al nomenclàtor oficial de l’Ajuntament de la ciutat es bateja el carrer com de Javier de Castaños, encara que jo des de la meva infantesa a la Plaça de Cuba, que està a tocar, l’he conegut sempre com el carrer Castaños.
Precisament aquesta denominació tradicional va ser mal entesa per algun funcionari de la ceba de l’administració de la Generalitat que en la resposta a una correspondència que hi vaig sostenir varen adreçar-la al carrer dels Castanyers (sic). Enderiats, alguns.
Als puristes de la Comissió del Nomenclàtor no els devia agradar massa el caràcter militar del personatge i el van obviar, malgrat que si alguna característica té per ser conegut és precisament aquesta. La seva llarga biografia, deguda entre d’altres coses a la seva longevitat (va viure 95 anys) denota unes tendències més aviat d’ “ancien régime”.
Mataró, 19 de juliol.
He sentit en un “flash” informatiu que el ministre Sebastián deia que era el moment de comprar sòl des del sector públic. Podria ser una bona opció si després es mantingués públic i sols es poses al mercat el dret de vol construït al seu cost per part d’administracions públiques (preferentment locals) o d’empreses del tercer sector (sindicats, cooperatives reals, fundacions i organismes assistencials) sense ànim de lucre.
Quin daltabaix representaria per la part privada d'aquest sector de l’economia i quin capgirament de les regles de funcionament del mateix!. Podríem abandonar totes les històries de l’habitatge protegit, els mòduls i les subvencions. No cal “nacionalitzar” res, sols cal comprar de forma transparent i clara (sense “negre”) i en subhasta a la baixa, per exemple, sòls que n’hi ha de sobres. En el camp d’aprofitar teixits urbans obsolets es podria fer una gran feina, el que contribuiria a la rehabilitació urbana.
Això requeriria facilitats financeres per fer el capital necessari (a través del ICO, per ex.) i, Ah!, una cosa més important: gestors pulcres i eficients, que no sé si ara ja és demanar massa.
Mataró, 15 de juliol.
Les referències de com va ser el procés i dels seu èxit van tenir un comú denominador que crec que va sintetitzar molt bé en Raimon Obiols: “Trenta anys federant”. Sí, trenta anys, per mi mitja vida, la meitat dels meus anys, aplegant i treballant junts gent diversa, “units en la diversitat”. Dels grups que varem confluir a Convergència Socialista als anys setanta i que venien d’anys enrere, de llets diverses. D’aquest amb els del PSOE i els del Reagrupament. Dels socialistes de Catalunya amb els de la resta d’Espanya. De “pencaires” amb “il·luminats”. De Carlos Barral a Pep Jai. De catalanistes a espanyolistes. De l’oposició al Tripartit. De l’autogestió al pragmatisme. Cercant, i a voltes trobant, sortides conjuntes, amb delicats equilibris, amb la mala llet de les renúncies, amb el goig dels avenços, amb la satisfacció d’haver aportat quelcom en el caminar col·lectiu, amb el neguit de que queda molt per fer encara, però que hi haurà qui més enllà de nosaltres agafarà el relleu com nosaltres el varem agafar dels nostres pares.
Hem passat, amb el país i la seva gent, de la dictadura a la democràcia, del camp a la ciutat, de la industria als serveis, de l’autarquia a la post modernitat, del centralisme a l’autonomia, de la vergonya a l’orgull de ser, de la pobresa a la riquesa, de la certesa al neguit de on cal anar, del convenciment al màrqueting, del ser a la imatge de ser.
En el record i l’agraïment, Joan, per haver-me embarcat en aquesta aventura. Ara són els més joves els que han de remar i portar les veles com ho varem fer al seu temps nosaltres, però jo continuaré dalt del vaixell en el que pugi ser útil.
Cabrils, 13 de juliol.
En Pep té una nova joguina tecnològica d’aquelles que tant li agraden. Ahir varem sortir a pedalar una estona i ho va aprofitar per anar fent proves.
L’enregistrament és adient per explicar el personal estat d’ànim. Per cert, m’ha agradat l’article d’en Ruiz Zafón.
Mataró, 8 de juliol.
Hi ha una altra sortida al “gatillazo”. Acceptar que no s’està continuadament a punt i que cal aturar-se per refer-se. Entendre el moment del cicle. Reposar una mica dels esforços, prendre consciència de les limitacions, reforçar el organisme per poder tornar-hi. Això vol dir reflexionar sobre els excessos, alimentar-se de forma més sana i ordenada, baixar els batecs del cor i mirar endavant amb la vista més clara, o menys al·lucinada.
I prestar atenció als membres més castigats i més febles. Cuidar-los. Refer els elements que ens han de permetre tornar a escometre amb noves energies el que se’ns posi per davant. Compte amb els estímuls artificials i més atenció a les accions que ens refresquin per afrontar sense esgotament els reptes del futur.
Madrid, 4 de juliol.
De cop, marxant a bon ritme, aixeco el cap i se’m presenta la silueta de Segovia amb els inconfusibles Alcázar i Catedral retallats contra el cel. Parem a l’entrada per afrontar els darrers metres de la cursa. Cap amunt i amb llambordes, el terrible pavès de la Paris-Roubaix dels titànics corredors ciclistes. Els primers mil metres són forts, però a poc a poc es fan. Molesta més la irregularitat del paviment. Els darrers ja són en pla i ja estem a la meta. Cares de satisfacció dels participants. Hem completat el recorregut i els cinc dies de marxa.
En dutxem i canviem, i dinem a peu dret al Poliesportiu “Pedro Delgado”, en honor al vencedor del Tour de França. Al darrer dia, estem en una capital, tenim un vestidors formidables. Tothom ja té ganes de tornar a casa, Així que poques formalitats. Els darrers reconeixements a tots els que ens han ajudat i a les tres de la tarda dalt del cotxe per travessar mitja Espanya i anar a dormir a Mataró. Ara rai, amb aire condicionat i amb un bon motor no és pas problema.
A l’entrada de San Esteban de Gormaz sona el telèfon, mans lliures.
-“Si, digui?”
-“Hola, soy Pepe Blanco…”
Coll… quin susto!
-“...era para comunicar que acabamos de acreditarte para el Congreso del PSOE…”
Una gravació!
Demà hauré de tornar a Madrid, a la sessió extraordinària del Congrés per la compareixença del President del Govern sobre la situació econòmica i divendres altra vegada pel Congrés federal. Anar i venir.
En José Félix, el retratista oficial de l'esdeveniment ens enviarà més endavant un CD amb una munió de fotografia que ha estat fent aquest dies. Tindré un altre bon record de les Jornades ciclistes Parlamentaries d'enguany i espero que pugui mantenir la forma i les ganes, malgrat l’edat, per poder tornar a participar a les del any que ve.
Bienaventurados los que alcanzan la cima
Porque será cuesta abajo el resto del camino.
Mataró, 3 de juliol.
El discurs de l’Alcalde és plenament municipalista i me’l conec de sobres. Penso que té fusta, convençut i convincent. Ens porta a dinar a una granja escola on mengem molt bé: “Judiones de La Granja y cordero asado”. Ens obsequia amb una bossa d’un quilo de aquestes mongetes grosses que no havia provat mai i que les he trobar finíssimes, suposo que cal saber cuinar-les bé. Podríem haver titulat aquestes Jornades de la ruta de les llegums: cigrons de Fuentesaúco, mongetes del Barco de Avila, “judiones” de La Granja.
Al vespre, desprès de reposar a l’hotel i d’anar fins al centre de la ciutat a fer una volta de l’Aqüeducte a la Plaça Major, ens ofereix un sopar “Cerveceros de España” que és un dels espònsors de les Jornades. Les pancartes de les sortides i arribades així ens ho indiquen, com també la guingueta mòbil que ens acompanya i ens abasteix de beguda refrescant als finals d’etapa. Sopar tradicional segovià maridat amb cervesa. Al embotit de començar cervesa “lager” que és la tradicional lleugera, amb el “cochinillo” que ens serveis el mateix Cándido en persona, suposo que és ja el fill, servit a la manera històrica amb parlament, música de dolçaina i trencament del plat inclòs, cervesa extra, més forta. I pels postres, pastis de xocolata, cervesa negra.
Alguns companys proposen sortir a fer una copa i declino la invitació. Ja no tinc l’edat del company Paco Jiménez Araya, el jove senador de Villafranca de los Barros, que porta ja unes quantes nits de marxa dormint poc i no obstant aguanta els quilòmetres dalt la bicicleta. Qui tingués vint anys!
("La nuit" de les Jornades amb Merche Coello, Carmen González i Carmen Juanes)