12 de març, 2006

Energia*

*(article per Capgros.com)
Els moviments societaris que estan realitzant empreses energètiques a Espanya i a altres països d’Europa han posat a l’ aparador mediàtic el tema de l’energia, i també de forma col·lateral han provocat debats sobre el paper dels Governs en les empreses de sectors estratègics i, de rebot, quin és l’estat real de la construcció europea.

El tema de l’energia és molt important. Des del descobriment del foc, l’energia ha estat cabdal pel progrés de la Humanitat. Tots els avenços en la matèria han comportat salts quantitatius i qualitatius en la vida dels habitants de la Terra. Aquests avenços en els darrers dos-cents anys han estat exponencials. Més enllà de l’energia animal, d’algunes energies extretes de la naturalesa: la hidràulica, la eòlica i la vegetal, el descobriment de l’electricitat i de les formes de producció de la mateixa, del motor d’explosió amb l’aprofitament dels hidrocarburs, i ja més recent en el temps l’energia nuclear, han comportat disposar d’energia necessària pel creixement accelerat de la producció de bens i serveis, i de la millora de les condicions de vida de la gent.

No fa pas gaire es donava per superada aquesta fase de la Historia basada en l’energia per donar pas a una altra basada en la informació i les comunicacions. Sense descartar aquest plantejament, és evident que sempre s’han produït acumulacions de coneixements. L’agricultura continua essent la base de l’alimentació, la indústria ens forneix dels bens necessaris, l’energia ens procura l’eficàcia i l’eficiència de la primera i de la segona i possibilita el desenvolupament des serveis que precisa el món d’avui.

I l’evolució d’aquest món nostre posa sobre la taula – a voltes amb violència - l’energia. La demanda creixent dels antics grans consumidors (els rics) i l’entrada de nous consumidors (els nombrosos pobres) tensiona el mercat. L’oferta al seu torn, està sotmesa a nombrosos condicionaments: origen de les reserves, conseqüències del seu ús (especialment els ambientals), inconvenients en les alternatives a les majoritàriament existents.

Tot composa un mercat energètic molt complicat que a més no podem pensar pas que aconseguirem constrènyer, i molt menys reduir. Al contrari, si volem una millora de les condicions de vida globals i particulars dels habitants dels nostre Planeta haurem d’acceptar un increment del ús de l’energia i per tant la necessitat de creixement de la seva producció.

Això comporta l’avaluació acurada de les necessitats, de les formes de producció i de les seves conseqüències, dels costos i els efectes sobre els agents que es troben en el mercat que ja no pot ser d’altra manera que global.

Els efectes que la producció i el consum de l’energia té sobre el medi ambient, conjuminats amb les necessitats creixents–algunes apressants – dels seu ús; la geo-política derivada del control de la producció i distribució; el paper de les estructures polítiques d’altres moments històrics front els marcs que s’estan establint espontàniament, o per decisions forçoses polítiques o empresarials, per agents tradicionals o nous. Això i més.

Un debat, doncs, el de l’energia (producció, distribució, consum, resultats, conseqüències, imatges, pors, investigació,...) complex, molt important i decisiu pel futur de la vida col·lectiva del planeta Terra. L’hem d’intentar explicar amb claredat al màxim nombre de ciutadans/nes per tal que no sigui dominat i/o controlat per obscurs i tèrbols interessos que sols busquen posicions de poder, privilegis i domini, i que ens poden portar per viaranys perillosos.

Madrid, 8 de març.