
Comencem la visita a la ciutat pel City Hall (l’Ajuntament), des de fora, deu ser per la meva antiga ocupació municipal.
I al costat, quasi bé a tocar, el buit de la Zona Cero que ocupaven les torres bessones del Wordl Trade Center destruïdes per l’atemptat del 11-S-01. El record d’aquell fet, malgrat els anys, encara està ben present en molts aspectes de la vida de la ciutat. Els bombers, tota una institució a N.Y., porten en els seus vehicles la llista dels companys morts, alguns la consigna de recolzament als exèrcits i la bandera de les barres i les estrelles darrera que és omnipresent a tot arreu. Quina diferència amb nosaltres! Com marca la història els usos i les costums dels pobles! No ens aturem al “chantier” i si que fem la visita a l’esglesiola de St. Paul que va aguantar el incendi que va arrasar Manhattan el 1776 i l’ensulsiada del WTC al 2001.
D’allà, a la tercera estació: òbviament, el New York Stock Exchange, la Borsa. Curiosament en aquest centre neuràlgic del capitalisme internacional, farcit també de banderes nord-americanes, co-presideix la bandera xinesa aquests dies pels JJ.OO. Oficialment la bandera d’un país comunista (sic). Ah! si Marx aixequés el cap...!
A l’altra banda del carrer el Federal Hall, amb l’estàtua de George Washington al lloc on va jurar el càrrec de primer President del EUA. L’edifici que no és l’original i ha tingut usos diversos alberga avui exposicions sobre la Constitució, la sala de la Declaració dels Drets Humans i l’explicació dels Parc Naturals del país. Aprofito la botiga de records del centre per fer-me amb la reproducció dels documents originals de l’entramat institucional que va donar pas als EUA: la declaració d’independència, la Constitució i la Carta de drets. Més mitomania personal.
A la plaça del Chase Manhattan Bank, al costat de la reconeguda
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada