14 de novembre, 2006

Penjar-se les medalles.

La tardor parlamentaria és temps del debat pressupostari. Presentació del projecte que proposa el Govern. Compareixences dels alts càrrecs. Debat a la totalitat. Uns milers d’esmenes parcials. Debat en Comissió i debat en Ple.

Penso que el procediment del debat és farragós i amb poca utilització dels mitjans tecnològics que es poden utilitzar avui en dia. Molt paper, fotocopies, correccions a mà, dificultats per saber què discutim i què votem de cert,... Amb la part que em toca, la secció 20 (Indústria, Turisme i Comerç, unes 140 esmenes) el primer que faig és un Excel per ordenar-les. Però això ja ens hauria de venir fet pels serveis de la Cambra, i els Diputats/es ja hauríem de treballar directament sobre aquest format. Costa, costa la utilització de les NNTT en el treball de l’Administració pública, també en el Congrés, malgrat les eines que ja disposem.

Les esmenes parcials, ja ho vaig explicar l’any passat, serveixen per intentar introduir per part dels grups parlamentaris qüestions puntuals i concretes. Després cal vendre si s’han aconseguir introduir. Gràcies a nosaltres (tal o qual Grup) es farà aquella obra d’aquell poble! Però obliden dir a continuació amb quins vots s’introdueix l’esmena. És amb el recolzament dels grups grans, i especialment del Grup del Govern, que s’aconsegueix.

Un company d’un poble em truca esverat. Els de CiU diuen que gràcies a ells es farà l’arranjament de la costa! Home! Si el Govern i el Grup parlamentari que el recolza, donessin un Pressupost tancat serien criticats per intransigents i prepotents. Si accepten esmenes els trunfos són dels altres!

La Direcció del Grup Parlamentari Socialista em va preguntar que em semblaven determinades esmenes que feien referència a temes concrets de la costa del Maresme. La meva resposta va ser que si era possible acceptar-les, si hi havia recursos per atendre-les, calia fer-ho ja que generalment actuacions concretes sempre són bones.

Per tant, medalles pels que proposen les actuacions, però també medalles pels que les accepten ja que sense ells l’acció dels primers seria estèril.

Madrid, 14 de novembre.