30 de maig, 2006

Visita a l'INTA. Esteve Terradas

No, no és el nostre Esteve Terradas (regidor de l’Ajuntament de Mataró des de 1983 i Diputat Provincial. Ha estat Primer secretari del PSC al Maresme). És el nom que es dona al Instituto Nacional de Técnica Aeroespacial (INTA) en honor de l’insigne científic i investigador català Esteve Terradas (1883-1950).

En una delegació de la Comissió d’Indústria Turisme i Comerç del Congrés he visitat el campus que té l’INTA a Torrejón. En una volta ràpida, de poques hores, ens han ensenyat algunes de les coses que fan. L’INTA és un organisme públic d’investigació adscrit al Ministeri de Defensa que ocupa a unes 1300 persones i el seu pressupost, l’any passat, va ser de 122 milions d’euros.

Acompanyats pel seu Director General, Fernando González García, i d’altres alts càrrecs ens han explicat breument la historia, la evolució, les característiques i perspectives del Centre.

Hem començat pel Banc d’Assaig de turboreactors. Aquesta és una de les poques instal·lacions que hi ha al món (contades amb els dits de la mà) que prova els motors que fan els dos principals fabricants (General Electric i Rolls Royce) i que equipen els avions de Boeing i d’Airbus. Tenen molta feina i bones perspectives pels propers anys malgrat les competències, ai las, també!, dels xinesos i dels russos que si bé poden competir en mà d’obra no ho poden fer (suposo que encara) en qualitat.

A continuació hem visitat la fabricació de prototips del SIVA (Sistema Integrado de Vigilancia Aérea). Petits avions no tripulats per labors de vigilància. Evidentment, en un inici, d’aplicació militar. Els que desenvolupen aquí són d’un radi d’acció no gaire gran (150 km) per l’Exèrcit de Terra, però que tenen aplicacions civils en els camps de la investigació policial, control d’espais oberts, protecció civil, etc. La clau d’aquests aparells no està en l’avió en si i el seu sistema de vol sinó en el sofisticat equipament informàtic que porta per fer el seu comès. Aquí és on tenim els millors desenvolupaments en aquest complicat mercat.

Pel últim hem visitat el Centro de Astrobiologia que és un centre mixt entre l’INTA i el CSIC (Consejo Superior de Investigaciones Científicas) del Ministeri d’Educació i Ciència. Aquest Centre és una institució molt jove (va néixer l’any 1999) i es dedica a investigar sobre l’origen de la Vida ¡Toma ya! Espectacular! És satisfactori que el desenvolupament social, econòmic i cultural del nostre país permeti l’existència de centres com aquest, associat a la NASA Astrobiology Institute.

Llàstima del poc temps de que hem disposat ja que a més d’aprofundir en el que ens han ensenyat, segurament haguéssim pogut veure moltes més coses que fan en els camps d’investigació militar i civil.

Madrid, 30 de maig.