26 de maig, 2006

Repàs, va de llibres.


De tant en tant és bo refer, o revisar, les bases de coneixement sobre les que es recolza la pròpia visió que tens del món. L’ingent quantitat d’informació que rebem moltes vegades ens fa oblidar els esquemes centrals, les línies i idees força, i ens pot colgar materialment de fullaraca, entremig de la qual costa distingir l’important de l’accessori.

Per això vaig tenir interès en llegir el llibre de Gabriel Tortella (Barcelona,1936): “Los orígenes del siglo XXI. Un ensayo de historia social y económica contemporánea” Gadir Ed. 2ª ed. M-2006.

L’autor és un reconegut catedràtic de historia econòmica a la Universitat d’Alcalà de Henares, premi de Economia Rey Juan Carlos 1994. D’ell, de la seva activitat i sobre aquest llibre hi ha molta documentació a la xarxa. He de dir que el llibre em va “agafar” i m’ho he passat d’allò més bé.

Crec que la clau està en el paràgraf final d’aquesta crítica de l’obra, que comparteixo plenament:

"Los orígenes del siglo XXI es la suma de una ajustada síntesis de hechos y de una admirable muestra de capacidad de análisis: un razonamiento apoyado en una amplia evidencia y análisis cuantitativo. Un alegato históricamente fundado sobre el valor de la libertad, y de la libertad económica, para el progreso económico y el bienestar. Escrito con independencia de los dictados de lo políticamente correcto, el libro del profesor Tortella es un poderoso disolvente racional de tópicos, ideologemas y doctrinas tan extendidas como erróneas. Un estímulo intelectual de primer orden cuyas páginas se leen con placer."

Mataró, 26 de maig.