27 de novembre, 2005

Es parla de rodalies*

*(article per Capgros.com)


Nova interpel·lació sobre el funcionament del Servei ferroviari de rodalies de l’àrea de Barcelona. Jordi Jané (CiU) planteja el tema en el Ple del Congrés a la Ministre de Foment (172/000122, B.O.C.G. nº283, de 28/10/05). Aquesta li respon explicant l’esforç que s’està fet en la portada del AVE a Barcelona; el temps necessari perquè arribi el mou material mòbil ja encarregat .i que ja s’està fabricant; mentre tant, arranjaments d’estacions, de passos a nivell, d’instal·lacions de senyalització i comunicacions.

No satisfà gaire la resposta, ja que el que pateixen els usuaris és considerable i no es veuen propostes d’actuació immediata. A mi tampoc m’agrada i immediatament escrit, i envio, una carta a la Ministra dient-li la meva percepció, i oferint-me per explicar-li la necessitat de solució ja que com a usuari habitual, i coneixedor pel anterior càrrec d’alcalde de Mataró, alguna cosa en sé del tema.

De d’interpel·lació urgent se’n deriva la corresponent moció (173/000097, B.O.C.G. nº283, de 28/10/05). CiU proposa quinze punts d’actuació: Material mòbil, accessibilitat, inversions, atenció a l’usuari, transferència de competències, pressupostos pel 2006. (El debat es pot veure al Diari de Sessions del Congrés dels Diputats, any 2005, nº130, pàg. 6629 a 6634) Aquesta moció és objecte d’esmenes per part de IV(IU-ICV) que surt a explicar en Joan Herrera que, com és conegut, ja fa temps que malda en el mateix sentit, però que retirarà ens ares al consens. També, Josep Andreu d’ERC puja a la tribuna per afegir-hi més temes a la moció sobre el traspàs de competències que sean acceptades. La darrera proposta d’esmenes ve de la mà del grup socialista, expressades per la Teresa Cunillera. És una esmena de substitució que respecte l’esperit i l’objectiu de la moció i hi aporta més solucions, i que sembla parlada amb el grup proponent ja que es dedueix que acabarem votant una transaccional acceptada per tothom. Els grups que no presenten esmenes, fixen posició. El PNV, per boca de Pedro Azpiazu, celebrant que entre l’oposició que demana molt, i el grup que recolza al Govern que ho rebaixa a les responsabilitats pressupostaries s’hagi trobar un punt en comú. Per acabar, Dolors Nadal del PP, fa una intervenció marcant les diferències amb els grups que han arribat a un acord. Lògic, essent l’alternativa. Diu que no hi ha credibilitat per la contraproposta i la seva acceptació. Després, però, els del PP hi donaran el seu acord.

Al final, en Jordi Jané, intervindrà per acceptar l’esmena del Grup Socialista, i es vota:

Presents: 301 diputats.
A favor de la moció, amb l’esmena transaccional: 301.
En contra: cap.
Abstencions: cap.


Madrid, 22 de novembre.

Nota: La proposta que es va aprovat definitivament encara no ha estat publicada. Tant bon punt ho estigui faré un comentari a l’article indicant on es pot veure.