15 de desembre, 2009

Ciutats alemanyes. Frankfurt.

Frankfurt, el centre financer europeu, era molt tranquil el diumenge al matí. Molt poca gent pels carrers fins entrada la tarda (que per ells, els alemanys, és després de dinar nosaltres).

Aprofitant que tenen un retrat de la Simonetta Vespucci de Sandro Botticellli, el Städel Museum ofereix en aquestes dates una exposició temporal extraordinària amb un grapat d’obres del florentí portades de diversos indrets.


La resta del museu, més extens que el Wallraf de Colònia, té també moltes peces interessants, des del Rembrandt que fa poc varem poder veure al Prado a pintura centreeuropea dels s. XVII i XVIII, i més expressionisme i pintura contemporània alemanya.


La sinagoga a Frankfurt del Main. Max Beckmann. 1919


Gos a la neu. Franz Marc. 1911.


Amb poc ambient per ser un dia festiu, meteorològicament també fred i gris, no ens va donar la impressió de ser cap ciutat excessivament animada, al menys el seu nucli central llevat la zona del típic mercat nadalenc. Això, però, és consubstancial a totes les capitals.

La volta que varem fer el dimarts al matí, abans de tornar cap a casa, pel districte financer tampoc va delatar gran ambient. Sí que hi han alguns gratacels espectaculars però pràcticament es poden comptar amb els dits de la mà, ben lluny dels de qualsevol ciutat nord-americana. La cèntrica zona comercial semblant a la de tota gran ciutat.




El menjar en els restaurants normals, típics o populars, completament previsible. Porc en les tradicionals presentacions, kartoffels i coll agre, cervesa i riesling. Clar que l’oferta gastronòmica cosmopolita era nombrosa. Varem acabar en un tailandès, per variar una mica.

Madrid, 14 de novembre.