07 de maig, 2009

L’error dels nacionalistes.

“Estamos en una nube” em va contestar l’Arantza a la meva felicitació, ahir, a la investidura de Patxi López com a proper Lendahakari basc.

El PNB malgrat ser la força més votada i amb més escons al Parlament de Vitòria ha estat substituït per governar Euskadi en els propers anys. Crec que la culpa sols la tenen ells.

Ara acusen l’aliança del PSE i del PP per fer-los fora de “frontisme”. Com si el que haguessin estat fent ells des del 98 no ho hagués estat. O no era frontisme l’aliança dels legítims defensors del “dret a decidir”?

El problema estava en que no eren majoria. O bé, la feien, l’aconseguien, amb aquells que volien decidir amb les pistoles, que no en són de legítims. Aquí rau la clau del error del PNB. Era democràticament legítim voler explorar la via cap a la independència, però no era democràticament legítim fer-ho juntament amb aquells que la volen imposar amb la força. En una societat democràtica això no hi cap. No pot haver-hi en una societat lliure càrrecs públics i ciutadans normals que hagin d’anar protegits i escortats. Que no hi hagi llibertat per a tothom.

El PNB no va aconseguir, a canvi de la seva opció, que els terroristes deixessin les armes. Hauria estat una excel·lent contrapartida, però no val voler, o poder, assolir-ho. Llavors no hi hauria hagut lloc a la queixa miserable de que una part de la societat basca ha estat exclosa de la participació activa, que no passiva, en els processos democràtics. I mira que se’ls van donar opcions en el nou procés del 2005! Però és que l’essència de la democràcia és la manifestació lliure d’opcions politiques sense imposicions de força. Els irlandesos del nord ho han ben comprès i sembla que els va bé.

Aquest ha estat l’error dels nacionalistes que ara purgaran amb l’allunyament del poder. De la seva rectificació o de la seva persistència dependrà el futur de la comunitat basca i la seva gobernanza.

Ànim, Patxi! La teva tenacitat t’ha portat a Ajuria Enea. Administra-la amb la sensatesa que els ha faltat als altres, pel bé dels teus conciutadans/es i de tots els espanyols.



Mataró, 7 de maig.