02 de novembre, 2008

Paul A. Samuelson.

Aquesta setmana passada, a Madrid, entre el companys de feina que som de l’ofici de l’economia (malauradament pocs) varem fer el mateix comentari: “Heu llegit l’article d’en Samuelson a El Pais – Negocios?”

Al marge del contingut intrínsec de l’article, que està molt bé, d’entrada sobta el començament del mateix: “El capitalismo puro se impuso entre 1915 y 1919, cuando yo era niño.” Tan gran és en Samuelson? Doncs si, té més de 90 anys.



Això em va portar a cercar a la meva biblioteca el vell manual de l’editorial Aguilar “Curso de economia moderna” que va ser una de les primeres eines que vaig fer servir per començar a aprendre d’economia ja fa més de quaranta anys. Sabia perfectament a on el tenia. Aquesta obra clàssica d’en Samuelson llavors ja anava per la catorzena edició espanyola a partir de la cinquena edició americana. Algun company m’ha comentat que aquest manual introductori es continua actualitzant i encara és de gran utilitat avui per començar els estudis d’economia.

Ja no recordava que la traducció de l’anglès l’havia fer el professor José Luís Sampedro, una altra de les referència bàsiques en la formació dels economistes espanyols (i ara reconegut escriptor) que la va acompanyar amb una nota introductòria al llibre que comença així:

“¿Qué es lo que debe saber de Economía un ciudadano inteligente en esta segunda mitad del siglo XX? ¿Cúales son los temas que más le interesarán dentro de vente años, cuando tal vez ocupe cargos de responsabilidad?” Con estas interrogantes de su prefacio, el autor del presente libro subraya expresivamente el interés social de que se difundan los conocimientos econòmicos. Y aunque para todo el mundo es hoy evidente la trascendencia de los aspectos económicos en la vida social y, por tanto, las ventajas que los ciudadanos posean algún criterio sobre estos problemas, siempres es grato ver formulada esa verdad por autoridades tan reconocidas como la del profesor Samuelson.

Els regidors que varem treballar amb mi sabien com plantejava cada any el començament de la discussió del pressupost municipal: “¿Cañones o mantequilla?". Ho vaig aprendre a les primeres pàgines del llibre del professor Samuelson. T’enrecordes, Esteve?

Mataró, 2 de novembre.