L'espai
Venecia
(EFE-El Pais)
El temps
Segovia
(Aurelio Martin-El Pais)
L'orquestra
Colonia
(EFE/Federico Gambarini-El Periodico)
La gent
Venecia
(EFE-El Pais)
La Reina
Rio de Janeiro
(REUTERS/Sergio Moraes-El Periodico)
L'espai
Venecia
(EFE-El Pais)
El temps
Segovia
(Aurelio Martin-El Pais)
L'orquestra
Colonia
(EFE/Federico Gambarini-El Periodico)
La gent
Venecia
(EFE-El Pais)
La Reina
Rio de Janeiro
(REUTERS/Sergio Moraes-El Periodico)
(foto Claudio Alvárez, a El Pais)
Hi ha lloc per una tercera via?
No!, responen a l’uníson els manifestants de Barcelona i els de Madrid. No veus que el Govern està presoner dels “altres”!
Passa, però, que els “altres” son diferents segons qui parla. Pels de Barcelona, el Govern està condicionat pels nacionalistes espanyols, els seus i els de la dreta (no sé si hi ha dreta no nacionalista. Crec que no). Pels de Madrid, el Govern està condicionat pels nacionalistes perifèrics, els catalans i els bascos.
Els extrems baixen al carrer, tiben la corda. Les cúpules de les representacions polítiques respectives, ERC a Barcelona, el PP a Madrid, en donen fe amb la seva presència, no a la capçalera, no fos cas que es veies massa la seva mà, però si en pla destacat.
Com “cuidado” pactis amb l’enemic! Dimecres, a la sessió de control al Congrés, tornarem a preguntar t’ho.
Què voleu? Anorrear la possibilitat de convivència pacífica entre sensibilitats diferents? Aquestes sensibilitats existeixen, les hem visualitzat aquests dos dissabtes. Si desapareix el pernil del entrepà quedaran front a front. I llavors, què? A mastegots?
Als altres, sols se’ls guanya!, se’ls extermina! Per la força, ja sigui aquesta legal o il·legal. Per la policia, o per les bombes!
Els nacionalistes espanyols han d’acceptar que a la pell de brau hi ha altres sensibilitats. Els nacionalistes perifèrics han d’acceptar la pell de brau.
Ho torno a escriure:
“...recorda sempre això, Sepharad.
Fes que siguin segurs els ponts del diàleg
i mira de comprendre i estimar
les raons i les parles diverses dels teus fills.
Que la pluja caigui a poc a poc en els sembrats
i l’aire passi com una estesa mà
suau i molt benigna damunt els amples camps.
Que Sepharat visqui eternament
en l’ordre i en la pau, en el treball,
en la difícil i merescuda
llibertat.”
Cant XLVI “La pell de brau”. Salvador ESPRIU. 1960.
Hi ha algú que pugui demanar sensatesa? En nom de què? A canvi d’alguna cosa? Mentrestant, els que som el pernil, els del mig, hem de restar prudents, valents, pedagògics i ferms.
Cabrils, 26 de febrer.
La companyia Alstom em va fer arribar com a regal de Nadal un excel·lent llibre “La España del siglo XIII leída en imágenes” de Gonzalo Menéndez-Pidal. En realitat, més que d’Espanya és la Castella del segle XIII com explica d’entrada el pròleg signat per Gonzalo Anes de la Real Academia de la Historia. Ah!, aquesta reiterada manca de precisió, o de visió unilateral solament! Quantes sensibilitats fereix! I, com dona peu a greuges i ressentiments! Però, bé, aquest és un altre tema que ara no ve al cas.
El fet és que amb el llibre venia una carta de l’empresa patrocinadora en la que explicava que aquesta acció era continuació d’una que s’havia començat l’any anterior amb l’edició especial de l’obra d’ Antonio Domínguez Ortiz “España, tres milenios de historia” que inicialment havia editat Marcial Pons l’any 2001.
Com que no havia rebut res l’any 2004 vaig tenir l’atreviment de dirigir-me a Alstom demanant-los si era possible aconseguir el llibre en qüestió. I, si, si, sense cap dificultat me’l van enviar. Des de aquí, gràcies.
He de dir que he gaudit molt amb la seva lectura. El nonagenari historiador ha aconseguit una síntesi molt reeixida, excel·lent al meu parer de profà, de la nostra història. No és un llibre per enfrontar-s’hi sense coneixements previs. Cal tenir una certa base de la matèria, i d’algunes de les polèmiques sobre la seva interpretació, per gaudir de l’obra.
Diu l’autor:
"Escribo estas páginas, con cierto aire de testamento literario, para responder a una demanda imperiosa, para colaborar en una tarea de renovada actualidad. Parece superfluo añadir una historia de España más a las muchas que inundan el mercado, pero el hecho de que el mercado las siga absorbiendo prueba que responden a una necesidad, satisfacen unas aspiraciones, llenan un vacío; el vacío que deja la ausencia de una auténtica enseñanza histórica en los actuales planes de enseñanza obligatoria,...."
......
"Se trata, en suma, de recuperar el sentido histórico de los hechos, para lo que es esencial la temporalidad, la causalidad, el antes y el después."
Aquí em ve un record pels bons professors que em van ensenyar a estimar la història: el Sr. Joan Roig, al Institut de Mataró, fent pre - universitari ja fa quaranta anys, i a l’amic Jordi Nadal, a la Facultat d’Econòmiques de la Universitat de Barcelona.
A més de contingut, la presentació i composició d’aquesta edició fa que sigui un volum que guardaré curosament per anar rellegint de tant en tant.
Cabrils, 26 de febrer.
El professor Pedro Nueno de IESE ens va fer la seva exposició per Video-conferència (mira, no vam preguntar-li on estava, si a Barcelona o a Shanghai). Optimista, diu que els serveis que han muntat les administracions públiques funcionen força bé. Anomena l’ICEX, COFIDES, CEDETI, el COPCA,...Creu que cal recolzar les deslocalitzacions racionals, però sobretot cal explicar la problemàtica, i incideix molt en la millora de les infrastructures logístiques.
El sistema de les vídeo conferències hauria d’estendre’s més ja que estalviaria molt de temps en desplaçaments a l’hora de reunir a gent d’indrets diferents. Ja fa temps vaig proposar-ho per la celebració del Seminari de Dret Local que organitzava la FMC, a Barcelona. Si els principals Ajuntaments, les delegacions de les Conselleries autonòmiques, les delegacions del Govern central, disposessin d’una sala amb aquesta instal·lació guanyaríem molt temps i diners, i evitaríem moltes facilitats de fer l’orni. Bé, aquest és un altra tema. Encara que, perquè el sector públic no pot fer com ja fa el privat? Ah! la mentalitat funcionaria...
Tornem-hi. El professor LluisTorrens de la Universitat Pompeu Fabra.
“Una parte de la deslocalización es inevitable"
SÁTIRA POLÍTICA. Una carroza llamada 'El Matador', con la imagen de José Luis Rodríguez Zapatero, durante el segundo desfile del carnaval de Viareggio, Italia.
(De El Periodico d’avui. Foto Joan Cortadellas)
El tacticisme es paga. Ara ve el cagar de maig. I, què s’haurà de fer? Fer veure que no passa res? Doncs si que passa. Amb els extrems reforçats mútuament els del mig queden (quedem) emparedats. A patir!
Perquè no els hem explicat a la gent que és el que estàvem fent?. Que un Estatut és una Llei orgànica dins d’un marc jurídic determinat. No una altra cosa. I que ells tenien la última paraula! I, si al final no volen votar el que volem que votin? Quin nyap!!
Totes les idees són legítimes, però cal explicar les teves si són diferents, i combatre democràticament les altres si creus que són perjudicials pel conjunt, no fer veure que les pots compartir. I no tenir por dels resultats de la contesa. El resultat de tot debat democràtic és el que vol la majoria, i per tant és bo per ells, pels que el decideixen, ja que en són els responsables. Desprès de tants anys d’anar per carrers i places, governant arreu, parlant i escoltant a la gent, saben el que pensen, perquè tenim por, o pors, de dir la nostra? Pit enfora, com els altres, o més, ja que fa anys que molta gent ens fa confiança, o no?
El combat serà dur pel camp de batalla en que nosaltres mateixos l’hem instal·lat, i tindrem feina sols per clarificar les nostres pròpies files. Però hem d’explicar clar i fort que hi ha camins que no porten enlloc. Hi ha molta gent que vol sentir que nosaltres ho diem ja que ells també ho creuen. No els podem deixar orfes.
Per cert, divendres vaig trobar a la llibreria, entre les novetats editorials, el llibre “L’endemà de la Independència”, recull de deu reflexions de coneguts i variats personatges. (L’esfera dels llibres. B-2006) Per llegir i assaborir.
Diu Hèctor López Bofill (el professorino d’en Juliana?) per començar la seva aportació: “Una Catalunya independent serà una potència geopolítica a la Mediterrània occidental” ...de veritat? Tu, no fotis!
Mataró, 19 de febrer.
(Evidentment, "La rendició de Breda" de Velázquez)
Madrid, 13 de febrer.
(Nando, a El Periodico)
Madrid, 9 de febrer.
(portada d'avui de La Vanguardia. Tot escoltant Paqual Maragall)
Madrid, 6 de febrer.
Hòsti, tu!! Mira què passa!!
(foto de l'arxiu fotogràfic de El Periodico)
Mataró, 5 de febrer.
Probablement haurien de ser els Governs europeus els que haurien de cridar als ambaixadors dels països musulmans a capítol. Els haurien d’explicar que haurien de transmetre als seus Governs que haurien de fer saber a les seves societats (per si no ho saben, o no volen saber-ho) que a les nostres societats fa temps que hem separat la religió (que pertany a la consciència de cascú) del dret i consegüentment de la ordenació social. Que ja sabem, entenem, i acceptem que a la religió mahometana (o musulmana) això no és així, o ells al menys ho creuent. És el seu problema, si per ells ho arriba a ser, però no ha de ser el nostre. Que a les nostres societats hi ha una cosa que es diu llibertat d’expressió i de pensament, que entre altres coses vol dir que del que diu, opina i pensa un sols n‘és responsable ell i no el conjunt de la societat on viu.
Potser per ells són unes normes rares i fins hi tot extravagants, de la mateixa manera que ho són per nosaltres les seves. Que no podem demanar-nos els uns al altres que visquem sota les mateixes regles, per que les diverses societats han conformat unes cultures (enteses com a formes de vida i pautes de comportaments) diferents fruit de les seves respectives evolucions. I que nosaltres com a col·lectivitat, en les seves expressions jurídico-administratives (municipis, regions, nacions, estats, unions, etc. ..) , els respectem, no tenim cap interès en ofendre’ls, ans al contrari, no som partidaris del xoc de civilitzacions, però demanem reciprocitat.
Lluis Foix, a la seva “La Libreta” d’ahir deia:
“Seria un grave error estratégico integrar a tantos millones de musulmanes que viven y trabajan en Europa aplicando las reglas de la libertad sin tener en cuenta sus creencias más profundas. El fondo del problema es que Europa funciona como si Dios no existiera y los musulmanes, también los que viven entre nosotros, viven como si Dios existiera. Este es el choque.”
Però es deixa una cosa que em fa no estar d’acord amb ell. Que els musulmans que venen a Europa (o al que es coneix com el món occidental) han de viure segons les nostres normes, tenint en compte les nostres creences, tal com nosaltres hauríem de fer si ens anéssim a viure a casa d’ells. I el dia de demà, tots plegats, ciutadans de ple dret d’aquests espai, construirem les normes del futur a partir de les del nostre present, no de les dels nostres passats.
Mataró, 4 de febrer.