08 de febrer, 2006

El sou del Diputats

Fa uns dies va ser noticia la publicació oficial del que cobrem els Diputats/des. I dic oficial perquè no és que fos desconegut sinó que no s’havia publicat, que no és el mateix.

El company Rafa Estrella uns dies abans havia penjat els seus ingressos i el seu patrimoni. Jo mateix, ja fa mesos, el 15 de setembre de l’any passat, ho vaig fer. Dins d’una entrada que em va dedicar en Saúl Gordillo al seu blog, va haver un comentari d’un participant que em va demanar quant cobrava, i a continuació el vaig contestar. Transcric per fer més fàcil, i per constància, la pregunta i la resposta. (les xifres corresponen al 2005) :
aaaaaaaa Adreça electrònica divendres, 16 de setembre 20:27
per acabar de tenir una idea global de un perlamentaro podries dir quan cobren al mes.
I ja se que es dificil qui fot banyes i no va a les votacions ????
· sou diputatmanuel mas estela Adreça electrònica dissabte, 17 de setembre 13:21
Cap problema! Et “canto” la nòmina del passat mes d’agost (m’hagués agradat escanejar-la, però no sé com col·locar-la aquí):
Asignación Constitucional Diputados (és a dir, el sou): 2.819,94 euros.
Gtos. Represen. Portavoz Comisión (és a dir, el complement): 1.048,73 euros.
Sobre aquests conceptes, en el meu cas, la retenció del IRPF és del 27%.
A més:
Indemnización ejercicio función: 1.645,01 euros (amb aquesta quantitat en hem de buscar la vida per Madrid cada mes els dies que hi som: menjar, dormir, transports,... Vaja, com un viatjant normal. I la “capital” no és barata, i tampoc podem anar “malforjats”).

Però, resulta que el que és ara un exercici de transparència per a uns (que ja era hora), en d’altres ja fa molt temps està estès. Les assignacions als càrrecs locals, Alcaldes i regidors, que els Plens dels Ajuntaments han d’aprovar al començament dels mandats surten publicades (i generalment, comentades) tot seguit. Sols cal posar en qualsevol cercador d’Internet les paraules “sous regidors” i els ressenyaran un munt d’entrades possibles.

En el meu cas concret, el pas d’alcalde de Mataró a Diputat a Corts no va representar una variacion substancial (bé,si, una mica menys) de les meves retribucions. La darrera nòmina d’alcalde, l’abril del 2004, va ser de 3.949,80 euros/ mensuals, bruts evidentment, i la primera de Diputat va ser de 3.837,85 euros (suma de l’assignació constitucional i el complement per càrrec de portaveu) Les dietes de 1.589,38 euros, van a conte de les despeses que representa viure mitja setmana fora de casa, i vés en compte de no passar-te.

Res, per que en quedi constància. La consideració de si és molt o poc és un altre debat en el que crec que hi manca molta objectivitat, però això… per un altre dia.

Madrid, 7 de febrer.

2 comentaris:

Care ha dit...

Ostres, Manel, que valent això de posar els números al cèntim. Tens uns nassos que ja els voldrien alguns. Petons!

Manuel Mas i Estela ha dit...

Gràcies, Care. Però no hauria de ser tan sorprenent. Desfaríem molts tòpics si els polítics fóssim vistos com persones normals, amb vicis i virtuts, amb defectes i qualitats. Als que se’ls reconeix i retribueix com a totes les persones que fan una determinada feina, com els treballadors, els funcionaris, els professionals, els artistes, els empresaris,... Vaja!, no com a éssers “especials”, sinó com tothom.
Salutacions cordials.