24 de juny, 2009

Res de nou sota el sol.

Nova compareixença del Governador del Banc d’Espanya a la Comissió d’Economia i Hisenda per explicar la seva visió de la situació econòmica. Les peticions de compareixença eren múltiples i sobre tots els temes econòmics d’actualitat possibles.

Expectació mediàtica, com sempre, a l’entrada de la Sala Internacional. Però la compareixença he de dir que no va aportar gaire bé res de nou al que ja es coneix de l’origen, el desenvolupament, les possibles polítiques a fer i la previsible durada de la crisi econòmica.

Va tornar a aclarir la seva posició, i el que va dir temps enrere, sobre la necessitat de reformes en el mercat de treball que no l’abaratiment dels acomiadaments. Però, va afegir, “ja porto el sant benet i no podré desempallegar-me”.

Potser el més nou va ser el darrer punt de la seva intervenció respecte a la previsible reestructuració del sistema dels bans i caixes. A l’espera de l’aprovació del FROB (Fondo de Reestructuración Ordenada Bancaria) per part del Govern, sembla que en el Consell de Ministres de divendres que ve, i el que en ell es determini veurem com s’aplica i coneixerem la situació real de les nostres entitats.

És curiós el debat que hi ha sobre la salut real del nostre sistema financer. No hem estat afectats pel terrabastall que ha sacsejat la majoria del sistema financer internacional però les ombres de dubtes sobre l’estat real de les nostres entitats són fortes i creixents. Temps enrere vaig dir que els nostres problemes eren a mig termini. Ja hi som. Els comptes de resultats d’aquest exercici reflectiran l’exacte grau de deteriorament que hi ha. Veurem com afecta la disminució de l’activitat d’intermediació i el impacte de la morositat i de les operacions, especialment immobiliàries, fallides. Serà el moment de veure quins són els moviments de les pròpies entitats per afrontar –los i quins ajuts precisen.

Mentre tant no puc treure’m del cap l’idea que s’està lliurant una important batalla en el sí del sistema financer per aconseguir nous equilibris de poder entre els seus actors, com també les possibilitats d’incidir en el seu control.

Per cert, en la mateixa Comissió em va tocar tornar a defensar la posició del GPS sobre els BICE ja que el BNG (el diputat Jorquera) va tornar a portar a consideració una PNL en la mateixa línia que ho havia fet el PP en el passat mes de febrer. Sembla que és un tema gallec. Varem aconseguir que la Comissió mantingués la posició que ja havíem adoptat llavors.

Madrid, 24 de juny.