17 de juny, 2009

L’accés al crèdit.

L’oposició, fent-se ressò del clamor generalitzat del empresariat gran i petit, demana reiteradament que el Govern faci les actuacions oportunes per millorar l’accés al crèdit bancari de particulars i empreses. El Govern espanyol, com els Governs de tots els països afectats per la crisi, ja ha anat prenent mesures. Compra d’actius, avals a emissions de deute, pressions més o menys explícites,... Sembla, però que aquestes mesures no estan donant resultats efectius ja que continuen les queixes empresarials i les crítiques polítiques.

Ara, de cop, unes operacions econòmiques espectaculars, de les que els mitjans en van plens, han posat de manifest quina és la veritat de les causes de la situació. El nou i flamant President del Real Madrid no ha tingut pas especials problemes per finançar les compres d’un parell de jugadors que deuen ser extraordinaris (Clar! Tornen a ser galàctics!) pels que ha pagat o pagarà unes quantitats que sí són realment estratosfèriques.

Perquè no ha tingut problemes de finançament? Segons diuen els entesos en aquest peculiar mercat perquè aquestes operacions responen a un pla d’empresa convincent i que estan degudament garantides. Això és economia i tot el demès són punyetes!

És a dir, polítics i empresaris que clameu per l’escàs finançament de particulars i empreses: El problema està en que la majoria de peticions de crèdit no ateses no presenten perspectives empresarials convincents, i que a més les garanties que ofereixen no són segures. Vaja! La crua realitat del negoci bancari.

La Caixa, que per cert es diu que va donar els avals perquè Florentino Pérez pogués ser President del Madrid, acaba de publicar un bon document sobre el caràcter procíclic de l’activitat del negoci financer.

Madrid, 17 de juny.