08 de juny, 2008

Andròmines. Ja seria hora.

Ara que es comença a bastir l’edifici del Tecnocampus hem de pensar en la desaparició del horrible edifici que van aixecar, a començaments dels anys 70, abans de l’adveniment de la democràcia, els primers promotors del Port de Mataró com a seu social al mig de la platja a tocar del Callao.


Després de ser molts anys seu social del Club Nàutic de Mataró, avui ja desaparegut, i d’hostatjar la societat Port de Mataró S.A., també desapareguda, ha acollit des de fa forces anys l’Escola Universitària del Maresme, amb l’ajut del Ajuntament de Mataró, que a més es va fer càrrec de les deutes que va ocasionat la seva adquisició al CCM, i ha anat fent fins ara una funció per la que no va ser pensat en un lloc totalment inadequat.

Amb el previsible trasllat de l’EUM als nous edificis del Tecnocampus, a costat de la Laia l’arquera a la Porta Laietana, cal pensar en la desaparició d’aquest edifici que està en zona marítima–terrestre, és a dir està en sòl públic, de tots, que té patologies estructurals i problemes d'accesibilitat i que endreçar-lo costaria un ronyó.

Cal tornar a la ciutat l’espai públic que ha ocupat des de fa més de trenta anys per una operació que cap administració democràtica hagués tolerat. Mentre es va discutir la ubicació del port (1979-1992) i va ser seu de la seva promotora podia tenir una espera. Mentre va ser usat com a edifici educatiu, i altres coses, pel CCM, doncs, mira… Però ara no hi ha d’haver excusa per mantenir-lo dempeus ocupant l’espai del comú de la platja central de la ciutat a tocar l’espigó.

Prepareu ja la dinamita per enderrocar-lo. I no em parleu de la necessitat d’espais públics quan la ciutat té en el mateix indret, just a l’altra costat de la via, els edificis de Can Marfà abandonats des de que van passat a propietat municipal farà més de vint anys sense haver sabut trobar-hi una solució (mea culpa). Cal desempallegar-se d’una andròmina i rehabilitar-ne una altra.



De les instal·lacions del C.N.Mataró n’haurem de parlar quan toqui.

Mataró, 8 de juny.