26 de febrer, 2006

La terra és plana

Nova sessió de compareixençes a la subcomissió d’estudi de les deslocalitzacions. Aquesta vegada els compareixents eren estudiosos del tema. Quina diferència de les seves exposicions de les que ens van fer els compareixents anteriors que eren representants de sectors afectats. La distància, el no ser afectats directes, el coneixement del bosc, no del arbre en concret, va proporcionar-nos al reduïts assistents una visió més objectiva del que està passant arreu dels països occidentals.

Manuel Balmaseda, del servei d’estudis del BBVA:
“El problema está en la industria, pero el grueso del empleo ya no está en la industria”
......
“Estamos hablando de 10 o 15 mil puestos de trabajo, no más”
......
“En España el flujo es favorable, hay más ganancias que pérdidas de empleo por este fenómeno”
......
“¿Qué hay que hacer?: Educación./ Formación contínua de los trabajadores./Inversión en I+D./ Reforma del mercado laboral: movilidad y flexibilidad./Certidumbre en el futuro./ Hay que crecer en redes y “clusters”
......
"El diagnóstico está hecho, se sabe cúal es el problema y cúales son las soluciones"


El professor Pedro Nueno de IESE ens va fer la seva exposició per Video-conferència (mira, no vam preguntar-li on estava, si a Barcelona o a Shanghai). Optimista, diu que els serveis que han muntat les administracions públiques funcionen força bé. Anomena l’ICEX, COFIDES, CEDETI, el COPCA,...Creu que cal recolzar les deslocalitzacions racionals, però sobretot cal explicar la problemàtica, i incideix molt en la millora de les infrastructures logístiques.

El sistema de les vídeo conferències hauria d’estendre’s més ja que estalviaria molt de temps en desplaçaments a l’hora de reunir a gent d’indrets diferents. Ja fa temps vaig proposar-ho per la celebració del Seminari de Dret Local que organitzava la FMC, a Barcelona. Si els principals Ajuntaments, les delegacions de les Conselleries autonòmiques, les delegacions del Govern central, disposessin d’una sala amb aquesta instal·lació guanyaríem molt temps i diners, i evitaríem moltes facilitats de fer l’orni. Bé, aquest és un altra tema. Encara que, perquè el sector públic no pot fer com ja fa el privat? Ah! la mentalitat funcionaria...

Tornem-hi. El professor LluisTorrens de la Universitat Pompeu Fabra.
“Una parte de la deslocalización es inevitable"

......
"Hay que variar el modelo de competir"
......
"Observación permanente de las empresas y de los mercados. Hay que estudiar los “roles” de las empresas en ventas y en producción"
......
"La palanca de la transformación es el crecimiento de la productividad”

La seva reflexió inicial respecte a que els estudiosos i analistes no sabien què dir del actual dèficit comercial espanyol, tema que hem tractat a l’abast (evidentment, també sense resposta) a la nostra comissió, crec que ens va impactar.
Va incidir força en el factor mercat en la recerca de la localització: mercat de proveïments i de consum. I va afirmar que la situació actual no és d’una crisis evident.

Pel últim, el professor Julio Segura. No sé si venia com a professor universitari (ho va ser molt jove, em va indicar la meva companya Arantza Mendizábal que és del seu gremi) o com a membre del Consell del Banc d’Espanya.
“A mi si que me han deslocalizado el trabajo” va dir en referència a que la moneda única ha restat feina al antic Banc emissor.
“Quienes pierden son los trabajadores no cualificados"
......
"La pérdida de empleo industrial es un proceso normal en nuestras economías"
......
"El detonante del problema en España es el anuncio de algunas empresas que ha sido muy destacado mediaticamente"
......"Hay que trabajar en educación y en I+D+i. Lo importante es la asimilación de tecnología"
......
"Con respecto a las regulaciones: los mercados se han mundializado, mientras que los políticos no"
......
"Por último, las políticas que hay que hacer han de ser modestas, sensatas, razonables y asequibles"

Bé, escoltant tot això anava rememorant els treballs que vam impulsar fa temps a Mataró, que ara continuen, i no sembla que anéssim gens desencertats.

Estic llegint aquest dies un llibre d’un reconegut periodista americà, Thomas Friedman, ha guanyar tres premis Pulitzer treballant al New York Times, “La tierra es plana”. (Ed. Martínez Roca. M-2006). Llàstima que sigui massa gruixut. Hi ha molts exemples, cosa que il·lustra molt, però podria ser més curt. Sobre el tema que ens ocupa, recull una nota que el director de Reuters America envia als seus empleats. La titula “El deber de cerrar fábricas”. N’extrec un parell de fragments:

“El cambio cuesta esfuerzo. Y más si pilla por sorpresa. Sobre todo cuesta a los reacios al cambio. Pero el cambio es algo natural. No es nada nuevo. Y es importante.”
.......
“No cabe duda de que a nivel individual cuesta mucho aceptar que”tu” trabajo se marche a otra parte, que otra persona lo haga a miles de kilómetros de distancia por miles de dólares menos al año. Pero es hora de pensar no sólo en el dolor, sino en la oportunidad que representa, y no sólo en la oportunidad sino en el deber de llevar a cabo este proceso de deslocalización... Cada uno de nosotros debe propender hacia su propio destino económico, igual que hicieron nuestros padres y abuelos en los tiempos de las acerías, de las fábricas de calzado y de la industria textil.”

Aquí, nosaltres estem en aquest moment.

Mataró, 25 de febrer.

4 comentaris:

Pedro ha dit...

Pot especificar qui és el professor Torrent?

Manuel Mas i Estela ha dit...

Si, és un buit del que en sóc conscient. Espero arribar demà a Madrid per arranjar-ho ja que he fet l’entrada a partir de les notes manuscrites (sols tenia el cognom que no sé si és Torrent o Torrents) que vaig prendre a la sessió i després no he sabut trobar-lo a la web de la Pompeu, i de les subcomissions no hi ha res més que els components a la web del Congrés. Gràcies per l’indicació.

Manuel Mas i Estela ha dit...

He corregit l’entrada. El segons compareixent era el Sr. Lluís Torrens Melich, professor d’estructura empresarial de l’Escola Superior de Comerç Internacional. Universitat Pompeu Fabra. L’enllaç ja està dirigit cap a l’ESCI

Pep MOLSOSA ha dit...

Manel,
llegeixo aquesta llarga "entrada" avui, i entre moltes coses parles de la video conferència.
Només "pour info", nosaltres, al Patronat Català proEuropa, cada setmana ens reunim virtualment entre BCN i BXL.
I quan hi ha temes concrets, també !