30 d’octubre, 2008

Al Senat.

Dia gris. Plou i estan baixant les temperatures bruscament. Aquesta vegada hem anat a celebrar la reunió de la Comissió Mixta pel Tribunal de Comptes al Senat. Com que és una Comissió Mixta de les dues Cambres és lògic que anem alternant la seu de les sessions de la Comissió.


L’edifici del Senat és un Palau quines parets i estances (llevat de l’espai del nou hemicicle) mostren la seva història. Fer reunions a les seves sales és sentir-se aclaparat per les imatges dels personatges i les situacions rellevants que han passat o protagonitzat en el decurs dels segles passats els regnes de la pell de brau. A més, ens acomoden en una espècie de “pupitres” que recorden als dels les escoles de començaments del segle passat.




Avui, entre altres temes, tractem l’informe de fiscalització dels estats comptables del sector públic autonòmic i local corresponents a l’any 2003. Després del informe del President del Tribunal de Comptes, Manuel Núñez, els portaveus dels tres grups parlamentaris presents a la sessió fem durs comentaris en les nostres intervencions sobre el que ens ha estat exposat.

“Situació lamentable”, diu el PP. “Camí perillós”, manifesta el grup Mixt. “Panorama preocupant”, dic al meu torn en nom del Grup Socialista. L’administració de les CC.AA., malgrat ser recent i estar encara en construcció, ja presenta indicis inquietants de desori comptable. La diversitat i multitud d’entitats del sector local, que va creixent, no afavoreix gens una millora d’hàbits ortodoxes en el control dels seus comptes.

Aquests fets deslegitimen tant el procés de descentralització en les noves administracions intermèdies com la demanda del món local de tenir més pes en l’administració pública espanyola. Cal parar molta atenció en el tema, ja que en un sistema democràtic és molt important la gestió correcta de l’ús dels cabals públics i la seva plasmació comptable. La transparència necessària del sistema no sols ha de ser retòrica sinó que s’ha de poder demostrar amb les auditories corresponents. Aquí podem tenir un punt flac del que cal cridar-ne l’atenció per tal que els corresponents executius corregeixin la deriva en què sembla estan instal·lats.

Madrid, 29 d’octubre.