13 de juliol, 2006

Calor.

Fa calor. Estem al juliol. La temperatura és l’habitual d’aquesta època de l’any. Però ara hi ha una ample oferta d’eines per mitigar-la, lluny ja dels càntirs i ventalls a redós d’un lloc fresc i ombrívol. I també hi ha una demanda solvent, i també ample, que permet aconseguir un considerable confort a la canícula. Es a dir, hi ha un gran i creixent mercat.

Ah! Sols un problema, la matèria prima per fer anar aquest mercat: l’energia.
Recomanacions de polítics i comunicadors: conteniu-vos, aguanteu la calda, useu els mitjans tradicionals,...Però, com ho fem per treballar millor, per aguantar en un llit d’hospital, per poder dormir a les nits, per no perdre la paciència atrapats en un embús de trànsit,... Si la tecnologia ens dona les possibilitats, perquè ens hem d’aguantar! No és el progrés? Si, però no n’hi ha per a tots! Ah! Per uns si, i pels altres no?

I així, abans d’ahir vam tenir a Espanya la punta més alta de consum d’electricitat a l’estiu de tots els temps. Fixeu-vos, d’una punta de consum de 32.490 MW el 2001, a 40.600 MW el 2006. Un creixement del 28,93% en 5 anys! Lògic. Correlatiu al creixement de l’economia del país i de l’extensió de les possibilitats de consum dels seus habitants.
On buscarem la solució per respondre a les necessitats?: A la reducció del consum, com proposen alguns? No crec que puguem convèncer a la gent. Mai ningú vol acceptar anar enrera. Ara ja hem tastat els beneficis possibles. Per tant, caldrà buscar energia com sigui. Però, no és possible! Anem cap el desastre. Vols dir!. Si. Però, com ho expliquem a la gent? Caldrà fer ajustaments de preus, com en qualsevol mercat! Si s’apugen serà la revolta... Ah, que n’és de difícil això de l’administració de les col·lectivitats! La política, vaja! I a més, cal mirar fora de les nostres fronteres per proveir-nos. Quin pati, la geo-política!. El debat s’accentua davant les necessitats: els visionaris contra els pragmàtics.

Mentre es pot seguir l’evolució de la demanda d’electricitat en temps real a la pàgina de la Red Eléctrica de España (REE). La d’ara és l’expresada al gràfic següent:

Mataró, 13 de juliol.