19 de juliol, 2006

18 de juliol. 120 anys de socialistes a Mataró.

Ara fa 120 anys, el 18 de juliol de 1886, es constituïa formalment la primera Agrupació (no sé com en van dir llavors) de socialistes a Mataró que dos anys més tard participaria en el primer Congrés del Partit Socialista Obrer Espanyol.

Amb tal motiu, l’Agrupació de Mataró del PSC ho ha celebrat amb un acte públic auster, s’ha fet a la sala d’actes del Centre Cívic del Pla d’en Boet, discret, sense gaire propaganda ni convocatòria, i rigorós com s’han de fer aquestes coses. Acostumats a que massa vegades la política és flamarada i foc d’encenalls, sols eslògans i consignes, apel·lació a les vísceres, els famosos 59 segons lluny d’argumentacions elaborades, imatge televisiva en suma, s’agraeix aquest format tant poc utilitzat. Els ciutadans, i més els que volen fer o fan política, necessiten més sovint aliment intel·lectual que els faci créixer en les seves conviccions. L’adhesió acrítica és molt fàcil, però també molt feble.

Dalt d’una tarima una nua taula amb dos discrets cartells del PSC com a fons. El nostre Primer Secretari, en Ramon Bassas, ha obert l’acte i ha donat lectura a la carta que el President de la Fundació Pablo Iglesias, Alfonso Guerra, ens ha adreçat glossant l’efemèride. A continuació ha donat la paraula al company Ramon Salicrú, mestre i historiador, que ens ha fet una molt ben treballada i documentada conferència sobre el procés i el context en que es va produir aquell fet. Mataró, ciutat industrial. La política de la Restauració. El caciquisme. Les opcions progressistes i les obreres. Les primeres fites assolides. Els neguits d’aquells pioners. Pedagògicament ha conclòs amb una breu valoració dels migrats resultats obtinguts en aquells primers temps a contracorrent de les tendències imperants.
El tancament del acte l’ha fet l’Isidre Molas, Vice-president 1er. del Senat, catedràtic i historiador. L’Isidre ho ha fet en clau molt personal, del que ell creu. En el fons, aquests els socialistes, què són?, què volen? I ens ha explicat la teoria de les anelles en la història de la Humanitat. La construcció del PSOE al segle XIX, la del PSC al XX, continuador i hereu d’aquell, malgrat alguns els pesi, s’insereix en una llarga lluita contra les injustícies i les desigualtats en escenaris i espais diferents que seguirà amb altra gent i altres situacions i, potser amb altres noms, mentre la causa dels seu origen persisteixi. El convenciment que el que tenim avui s’aconsegueix amb les petites, però continuades actuacions sobre la realitat, com que els nens i nenes de finals del segle XIX tinguessin un àpat decent cada dia que preconitzava el programa electoral dels socialistes de Mataró que van col·locar un dels primers regidors socialistes d’Espanya a un Ajuntament el 1895.

Orgullosos del nostre passat. Amb les arrels ben fondes que donen fortalesa al nostre projecte. Amb el convenciment que malgrat el llarg camí recorregut encara queda molta feina per fer. Amb la seguretat que ens dóna la història de les virtuts del mètode emprat. I amb el reconeixement majoritari dels nostres conciutadans/es.


Per molt anys!, socialistes.
Mataró, 18 de juliol.