11 de gener, 2007

Relleu a Madrid.

El desenvolupament del Estat de les Autonomies ha comportat canvis en allò que tradicionalment s’anomenava administració perifèrica. La de l’Estat s’ha reduït. Van desaparèixer els governadors civil, els nacionalistes ho van demanar i van aconseguir una victòria, però ja estava clar que la figura no tenia el sentit d’abans en el procés de descentralització. Ara al seu lloc, Delegats del Govern a les CCAA i subdelegats a les províncies, i no ha representat un mer canvi de nom sinó de funcions i presència pública molt menys rellevants.

Al seu torn la nova administració autonòmica ha muntat la seva pròpia administració perifèrica. Delegats del Govern a les províncies, que púdicament aquí se’n diuen demarcacions de les comarques de... la província. Coi, la semàntica! A més, les CCAA han obert Delegació a la capital de l’Estat per representar-les i fer d’enllaç amb l’Administració estatal i la vida política, econòmica i social que allà hi ha.

Ahir es va produir formalment el relleu del Delegat del Govern de la Generalitat a Madrid. L’amic Raimon Martínez-Fraile prenia possessió substituint a Santiago de Torres que ho havia estat els darrers tres anys amb el Govern de Maragall.

(El President Montilla amb Raimon Martínez Fraile i Santiago de Torres)


En Raimon abandona (suposo que amb alguna recança) el càrrec de Secretari General de Turisme del Ministeri de Indústria, Turisme i Comerç que ha vingut exercint des que en Montilla quant va ser Ministre se’l va emportar. El fet que el seu antic Ministre sigui ara el President de la Generalitat que l’ha anomenat pel nou càrrec, i li donava l’alternativa, va congregar a l’acte a molta gent de la cúpula d’aquell Ministeri, a més de gent que volta per una o altra raó la vida catalana a la capital.

Vaig anar a l’acte expressament ja que per les meves responsabilitats tenia continuat contacte amb en Raimon. És, també, un vell militant del PSC, ell provenint del pallaquisme com sempre s’enorgulleix de recordar. Va ser Tinent d’Alcalde a l’Ajuntament de Barcelona, va estar a Renfe, un breu temps Diputat al Congrés i sempre vinculat al sector del Turisme que coneix perfectament i que de tanta ajuda m’ha servir en les meves noves tasques. Tenim molt bona relació, i ara que s’ha acostat més als meus territoris, ja que la Delegació està a tocar del Congrés, serà encara més fàcil mantenir amb ell els agradables àpats al seu restaurant favorit: “La Ancha” del carrer Zorrilla. Per la seva personalitat, coneixements i relacions no crec pas que tingui dificultats en el nou comès. Ho farà bé.

Ah! M’ho oblidava. Exerceix de català - lleonès.

Mataró, 11 de gener.

1 comentari:

Pedro ha dit...

"Van desaparèixer els governadors civil, els nacionalistes ho van demanar i van aconseguir una victòria, però ja estava clar que la figura no tenia el sentit d’abans en el procés de descentralització."

Si estava tant clar perquè ho van haver de deamanar "els nacionalistes"? No serà que al final els més nacionalistes sou els de Madrid?