04 d’octubre, 2006

Primera compareixença del ministre Clos.

En Joan Clos ja va haver de contestar alguna pregunta a la passada sessió de control del Ple. Ara li ha tocat la preceptiva compareixença a la Comissió d’Indústria per explicar com pensava encarar la seva tasca.

Com és obvi, donat que el canvi de ministre no es deu a un canvi de línia d’actuació del Govern de Rodríguez Zapatero sinó que obeeix a la candidatura de Montilla a les eleccions catalanes, poques novetats pot oferir el nou Ministre respecte al inventari balanç que va fer el seu predecessor fa tres mesos en el mateix lloc.

Els posicionaments dels grups tampoc varien gaire, i la campanya electoral catalana provoca continuats atac a Montilla. Pel PP tot va malament amb el pitjor Govern de la democràcia (sic) amb el tema estrella de la propietat de les empreses elèctriques que no sobre el tema de l’energia pròpiament dita. També el tema audiovisual els cou força. Per CiU fins ara un triple fracàs: energètic, exterior i industrial. En Sánchez Llibre confon la deslocalització de la producció energètica amb la deslocalització de la propietat de la producció que és una altra cosa. En Joan Herrera, d’IV-ICV, comença dient que repetirà el seu posicionament de juny, i coherent, parla més de producció energètica que de propietat, lligant-ho a temes ambientals, amb especial incidència al tema nuclear. ERC també fa la seva intervenció en el tema elèctric, no en les OPA’s sinó en la regulació i futur del sector, incidint especialment en les renovables. Beloki, del PNV, parla de la concreció del calendari ja que estem ficats en la segona part de la legislatura: “¿Usted viene ha hecer lo que se tiene que hacer?”. El BNG, del Grup Mix, també parla d’energia, de l’explotació dels recursos naturals gallecs per les empreses elèctriques, i dels sector naval.

Per acabar el torn d’intervencions, la nostra Arantza Mendizábal, ironitza sobre la rebuda que li han fet els grups especialment el PP i CiU, i reitera la posició del Grup Socialista sobre el que s’ha vingut dient del sector elèctric, i destaca els avenços en matèria de comerç exterior, turisme i telecomunicacions.

No hi ha temps per que el nou ministre pugui fer una detallada resposta a tot el que se li ha demanat, exposat o retret ja que cal aixecar la sessió perquè comença el Ple de la reforma del Estatut d’Aragó.

Madrid, 4 d’octubre.