02 de setembre, 2007

Acostuma a passar.*

*(article per Capgros.com)

Acostuma a passar. Moltes vegades determinades accions de govern (de qualsevol nivell de govern) provoquen manifestacions de descontentament, i fins i tot de rebuig, d’aquells que tindrien que recolzar-les o d’aquells a qui van adreçades.

Això passa, entre aquests darrers, perquè les expectatives aixecades o no es compleixen, o queden per sota de les imaginades, i entre els primers perquè esperen que els governants facin propi tot el seu programa en el que sols coincideixen en part. En volem més!, i No n’hi ha prou!

Aquesta reflexió ve a tomb de les recents manifestacions d’en Duran i Lleida de que el Govern de Rodríguez Zapatero és el que ha tractat pitjor a Catalunya.

La meva visió és radicalment diferent. Certament, per en Duran, com també per ERC i per ICV, el Govern socialista a Madrid potser no està complint, o potser no ha complert, les preteses expectatives que ells esperaven o desitjaven. Però, anem a veure alguns exemples de la seva acció de govern.

La legislatura va arrancar, entre d’altres coses, amb la modificació de la Llei d’horaris comercials. El Decret Rato de l’any 2000 establia que al gener del 2005 hi hauria liberalització total dels horaris comercials. Contrarellotge es va aprovar una nova Llei que reconduïa el tema. Segurament alguna altre força política hagués volgut un resultat diferent, però el cert és que desprès dels vuit festius mínims establerts per cada CCAA el tema s’ha pacificat quasi completament. Ja sé que afecta a tot Espanya, però els “botiguers” catalans eren molt actius en el tema.
Qui va tractar pitjor a Catalunya: el PP o el PSOE?

La lluita per la devolució dels denominats “papers de Salamanca” ha estat llarga i està encara inconclusa del tot. Però en mig de fortes tensions el Parlament va aprovar una Llei que permetia el seu retorn, i efectivament una part d’aquest ja està realitzat. Cal recordar que l’alcalde de Salamanca (PP) va batejar el carrer del Arxiu com a “calle del Expolio” (quin encert!), i que les popular van blasmat tot el que van poder sobre aquest tema.
Qui ha tractat pitjor a Catalunya: el PP, o el PSOE?

Complint el seu programa electoral el Govern, amb el llavors ministre Montilla, va acordat i va fer efectiu el trasllat de la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions a Barcelona (Catalunya). Les resistència van ser molt grans amb impugnacions judicials incloses. El Govern de la Comunitat e Madrid, del PP, va ser i és encara molt bel·ligerant.
Qui va tractar pitjor a Catalunya: el PP, o el PSOE?

El cas més clar i sagnant ha estat la discussió, aprovació i desenvolupament del nou Estatut de Catalunya. Quasi bé tota la legislatura s’ha viscut sota l’allargada ombra que ha projectat aquest tema. Qualsevol assumpte era vist pels populars com derivat del caprici dels socialistes per acontentar als seus socis nacionalistes i esquerranistes que volien trencar Espanya. Crec que és el tema més clar, i els nacionalistes catalans ho saben. Tota la política espanyola ha estat enverinada per aquest tema. Hi ha un recurs del PP al Tribunal Constitucional. Bé, què cal dir més, si tot és ben conegut. Qui ha tractar pitjor a Catalunya: el PP, o el PSOE.

Les dificultats derivades de les obres de portada del AVE a Barcelona ha portat molts maldecaps a la ciutadania als darrer mesos. Innegable. Però són problemes derivats d’una actuació inversora que la societat, política, civil i mediàtica, reclamava unànimement. Que es podia haver fet millor, potser si, però recordem que l’AVE va arribar a Lleida a 200 kms./hora, amb un recorregut ple de deficiències que va caldre corregir, i que l’abandonament de les Rodalies en el darrers anys era patent. Al desembre l’AVE arribarà (toquem fusta), però quedarà feina a fer en infraestructures que el Govern ha reconegut.
Qui tracta pitjor a Catalunya: el PP, o el PSOE.

Com a darrer exemple, i del que se’n parla poc. El model de creixement de l’economia espanyola està canviant. De la “locomotora” de la construcció estem derivant altra vegada cap a l’industria que no havíem d’haver abandonat. I Catalunya continua essent capdavantera en activitat industrial. El Govern socialista va recuperar el ministeri d’Indústria, i de la mà de catalans: Montilla, Clos, Trullén, Nieto,... està assolint capgirar el nostre model de creixement. I la darrera dada és que continuem creixent a una taxa del 4,-%!
Qui ha tractat pitjor a Catalunya: el PP, o el PSOE?

Compte, Duran! No sigui que per voler tornar a tenir algun protagonisme es faci veure a traves d’esquerpes declaracions que estem a Guatemala i acabem a Guatepeor. Perquè l’alternativa de govern a Espanya sols pot ser del PP, i qui tractarà pitjor a Catalunya: Un Govern d’en Rajoy & Cia., o un Govern de Rodríguez Zapatero?

Esto es lo que hay.

Mataró, 1 de setembre.

1 comentari:

PSC-JSC Malgrat de Mar ha dit...

Hola Manel! salutacions desde Malgrat de Mar. Ens ha agradat molt el teu article i creièm que els arguments que presentes són de pes per fer veure cap on tomba la balança en aquest cas.
Anims i força que s'acosten les eleccions i cal treballar força en aquest tram final.