28 d’abril, 2007

Seguretat en el subministrament elèctric.

Ens visita al Congrés una missió del Senat francès que està fent un informe sobre la situació de la seguretat en el subministrament energètic arran de l’aturada elèctrica que va patir Europa el 4 de novembre de l’any passat. Aquell incident els va inquietar tota vegada que França és exportador net d’electricitat, a partir d’una producció en base a la nuclear i tenen vocació de mantenir la seva independència energètica.

Si el tema ja és complex de per si, ho és més amb la posició francesa. Ells són molt pro -nuclears i pretenen el manteniment de la producció i distribució a partir de la seva empresa pública EdF, molt en la línía de l’”Etat” francès. En el nostre cas és posa de manifest la contradicció entre la voluntat europeista i liberalitzadora i les conseqüències estratègiques que des d’un punt de vista “nacional” té aquesta posició recentment vistes en el debat sobre l’Opa a ENDESA.

Llàstima que la reunió va ser massa curta ja que un cop anunciades les posicions respectives no va haver temps per aprofundir-les. Ells, que venien de Berna i de Roma aquesta mateixa setmana, tenien una atapeïda agenda de 48 h. a Madrid on es tenien que trobar amb l’administració, les empreses, el regulador, els legisladors,...

L’ambaixador francès, en un dels seus darrers actes ja que plega, ens va oferir un agradable dinar a la Maison de France, on vam poder continuar la conversa amb els veïns de taula. Lògicament, algun moment hi va haver per parlar de la contesa electoral entre Sarko i Ségo, i de les diferents posicions que ambdós mantenen sobre el tema de la trobada. El primer, liberal, tindrà problemes amb els francesos; la segona, més intervencionista, tindrà problemes amb Europa.

Mataró, 27 d’abril.