13 d’abril, 2007

Montilla torna a Madrid.


Ara ja com a President de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, ha tornat a Madrid per tenir aquells encontres amb empresaris i amb mitjans de comunicació que tant es donen a la capital. Va sopar amb la gent del Círculo de Confianza i va protagonitzar l’esmorzar organitzat per Europa Press del dijous al matí.

Com ja he explicat altres vegades aquest format és força utilitzat a Madrid, en menor grau també a Barcelona, per posar en contacte directe al polítics i a determinats sectors socials, generalment empresaris i periodistes. El President Montilla, tant en la seva etapa de Ministre com en la de candidat a President de la Generalitat, ja havia participar en altres actes semblant.
Un grapat de diputats vam assistir-hi.

La seva primera exposició va ser rigorosa i metòdica com acostuma ja que no es decanta un pèl del text que porta preparat. L’objectiu del Govern, asserenar la situació i desplegar el nou Estatut. A l’hora de respondre a les preguntes del moderador que va furgar fins allà on va poder, com sempre li he vist en actes semblants, més solt, sorprenent a l’audiència per la concreció i justesa de les respostes.

A Madrid es vol saber que farà el Govern de la Generalitat cas que hi hagi una sentència contrari del Tribunal Constitucional, si el President té un Pla B. La resposta eloqüent: Si el tingués no el diria, ja que llavors no seria un Pla B.

Vaig sentir ahir mateix i he llegit avui les interpretacions que fan els mitjans de les seves paraules. Suposo que els professionals en la seva feina entenen el que entenen. Jo vaig entendre, suposo també, el que vaig voler entendre. Des de la fermesa de respectar la voluntat del poble de Catalunya, cal acatar les sentències dels tribunals, i més si és el Constitucional, i a continuació cercar les formules possibles per intentar aconseguir la voluntat política que es vol. Vaig anotar: La premsa especulativa no en té prou amb aquesta resposta. Ells volen blanc o negre, però en política hi ha molts matisos que cal utilitzar i explicar quan correspon, no abans.

Mataró, 13 d’abril.