15 de setembre, 2006

Balanç de Montilla, Ministre.

Ara que José Montilla ha deixat de ser Ministre del Govern d’Espanya és el moment de fer un breu balanç de la seva gestió.

Va incorporar-se a un Ministeri recuperat, amb amples competències en l’economia real i amb l’objectiu de redreçar l’acció governamental en aquest camp que havia estat certament abandonada pels Governs del PP.

Vull destacar dos temes: L’esforç pressupostari en I+D+i que ha crescut un 30% anual (sembla que en l’avantprojecte de Pressupostos G. E. per l’any que ve, també). La xifra ho diu tot. I, segon, la seva actuació amb vocació autonomista i descentralitzadora.

D’aquest segon punt en puc donar coneixement directe ja que vaig ser el ponent al Congrés de la Llei d’horaris comercials que ell va impulsar, i també perquè em va tocar defensar el trasllat de la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions a Barcelona proposat per Montilla que serà una fita, ja ho veureu, d’actitud descentralitzadora.

I val la pena, especialment ara, destacar que va ser el primer ministre espanyol que va parlar en català en el Consell de Ministres de la Unió Europea. És clar que tot això als “sobiranistes” i als “independendistes” tant els fa ja que lo seu no és la descentralització sinó una altra cosa, però crec que cal destacar-ho en el moment electoral en el que estem ja que en el fons és el moll del os del debat sobre el què volem que sigui Catalunya.

A més, hi ha una munió d’altres temes en l’ample camp de les seves responsabilitats: més operadors de TV i desplegament de la TDT; pla Avanza de la societat de la informació; Plans Integrals de Desenvolupament de comerç exterior; plans pels sectors madurs: tèxtil, carbó, automòbil; excel·lent marxa del turisme; mesa de l’Energia Nuclear. Uff! La llista i la seva valoració seria molt llarga.

Cal resumir que l’encàrrec que li va fer el President Rodriguez Zapatero al confiar-li aquesta responsabilitat ha estat complert, fet que no m’estranya coneixent la personalitat d’en Pepe.

Madrid, 13 de setembre.