30 d’abril, 2006

El consens sobre l'energia nuclear

No n’hi ha. Les posicions polítiques, probablement més certes ara per ara, en el tema de l’energia nuclear són: A favor, en contra,... i oberta (especialment tal com està el panorama energètic mundial). Per oberta entenc no definida expressament, “al pairo”, malgrat les declaracions oficials.

El G.P.Socialista, va portar, juntament amb el grups de CiU i del PNV una proposició no de llei a la Comissió d’Indústria instant al Govern a la creació d’una Comissió Interministerial per establir els criteris que hauria d’acomplir l’emplaçament d’un A.T.C. (Magatzem Temporal Centralitzat) de combustible nuclear gastat.

Els residus gastats fins ara per les centrals nuclears que funcionen a Espanya es guarden en les pròpies centrals i alguns s’han emmagatzemat de forma provisional a França i a altres països. La provisionalitat s’acaba el 2011 i ens els tornaran. Cal posar ja fil a l’agulla per tenir resolt el problema per aquella data, i d’aquí ve la proposició presentada.

Els grups proposants són els que tenen una posició que he qualificat d’oberta. La seva forma de pensar i la seva cultura de govern els limita a prendre posicions dràstiques, tant a favor com els del PP, com en contra com els d’IC-V. No hi ha hagut problemes amb els primers, que només s’han queixat de la manca de definició, mentre que si n’hi ha hagut amb els segons que han amenaçat que no hi haurà consens sobre el tema (el del emmagatzemant de residus) si prèviament no hi ha una definició clara i precisa de l’abandó de la utilització d’aquest tipus d’energia. El problema, segons ells, per l’establiment d’un A.T.C. no rau en el mateix, sinó si és d’us limitat als residus gastats de l’activitat nuclear fins avui, o si de resultes de la nostra indefinició resta obert a una ampliació de residus derivats de més activitat futura. Els principis per endavant de la realitat.

El tema punyent que es deriva de la situació és el de la possibilitat d’intent de bloqueig polític, o de l’impossibilitat del consens, d’una força parlamentària amb una petita representació sobre una gran majoria que no hi està d’acord amb la seva posició.

Sotmès el tema a votació el resultat ha estat de 30 vots favorables a fer l’encàrrec al Govern (PSOE, PP, CiU, PNV), 1 en contra (IV-IU-ICV-EUA), i 1 abstenció (ERC).

Madrid, 27 d’abril.