
Apa! Adéu-siau! Fins la tornada.
Mataró, 21 d’agost.
(imatges del llibre “Nueva York, cuaderno de viaje”. Jerome Charyn / Fabrice Moireau. Ed. Anaya. M-2008. 10a.ed.)
Mataró, 20 d'agost.
P.S.: Avui fa un dia grisot, però no crec pas que plogui. He aprofitat per fer la darrera pedalada de la temporada fins a Canyamars. Al revés dels esportistes que quan fan vacances reposen, jo m’he atipat de fer quilòmetres (al meu nivell, és clar) des de les Jornades ciclistes de finals de juny. Més de 1400, a un promig de 45 per cada dia que he sortit. Aquí no compto els que he fet tot acompanyat, com a “chevalier servant”, la M. Antònia per tot el llarg del Front de Mar de Mataró a ritme de passeig.
A la tornada ja hauré d’incorporar-me a la feina i llavors sols podré fer aquesta activitat esporàdicament els caps de setmana. Però, bé que m’ha anat per la salut aquest exercici estiuenc.
Aquest és el panorama actual de l’economia europea. No es tracta de “mal de muchos consuelo de tontos” sinó d’analitzar el que està passant a Espanya en un context més ample.
El Primer Ministre francès acaba de dir que no calen plans de xoc sinó reformes estructurals, que tenen efectes a més llarg termini i enfronten a la ciutadania amb la realitat al qüestionar el “status quo” establert.
El Govern espanyol presenta el tercer paquet de mesures d’actuació des de les eleccions del març passat. Curiosament no hi ha una sola proposta d’abast europeu. No tenim res a dir a Brussel·les? Tenim moneda única, espai econòmic únic, circulació lliure de béns i serveis, però més enllà d’adaptar la Directiva de Serveis –que hauríem de fer-ho de totes totes, amb crisi o sense, abans d’acabar el 2009- no sortim dels marcs “nacionals”. Crec que seria el moment d’avançar fort en els àmbits conjunts i bastir uns nous marcs econòmics pels temps actuals, però això és tan difícil…, requereix tantes explicacions...
No crec pas que en conjunt haguem d’estrènyer-nos el cinturó, ja que més havia anem grassos, sinó d’aprimar-nos, que no ens aniria gens malament. Potser viuríem millor i més feliços. Cal reflexionar més sobre la retribució monetaria i la col·lectiva o social.
Mataró, 19 d’agost.
Dos territoris “particulars”, Catalunya i el País Basc, bé, particulars des de “Madrid”. A tot arreu de la pell de brau, excepte en ells dos, no hi ha cap debat sobre Espanya. Aquesta és, i punt. Com en tota bona concepció nacionalista. Però a Catalunya i al País Basc s’enfronten tres concepcions d’Espanya: La que és (minoritària), la que no és (no gens minoritària, però en gran part vergonyant) i la que pensa i vol una Espanya diferent ( i aquesta és la que guanya).
Deixem els bascos/es que parlin per ells. Els ciutadans/es de Catalunya, els catalans, què carall!, del origen que sigui, manifesten majoritàriament que volen ser espanyols bilingües, que volen ser espanyols que s’autogovernen, que volen ser espanyols plurals.
Probablement aquests conceptes als ciutadans de la resta d’Espanya els són aliens. Perquè –pensen- han de qualificar el seu gentilici? Ho entenc. Ells no tenen el nostre mateix gruix d’història. No és que la seva història sigui més prima que la nostra, sinó que la tenen diferent (potser, fins i tot, més gruixuda, sols cal mirar qualsevol llibre de la matèria).
El primer que han de fer, doncs, els socialistes de la resta d’Espanya és entendre amb qui han de pactar: Amb nosaltres, els socialistes catalans, que som dels seus ideològicament malgrat ser diferents culturalment. Nosaltres volem mantenir la nostra llengua, nosaltres volem aprofundir el nostre autogovern, nosaltres volem continuar sent la fàbrica d’Espanya (en agroalimentari, en exportació de béns industrials, en turisme, en els serveis,...).
Ho enteneu? Ho enteneu bé? Llavors, un euro de més per Catalunya no és un euro de menys per ningú! És un euro de més per Espanya! Els vots aplegats pels socialistes catalans no són per la vella Espanya. Són per una nova Espanya, dipositats en usdefruit en una esperança que no cal decebre i molts menys menystenir. Ens direu que no hi tenim lloc en l’Espanya del futur?
Cal que ho entengueu i ho expliqueu als vostres conciutadans/es. Si voleu us podem ajudar a fer-ho. A Salamanca, o a Sevilla. A Canàries i a A Coruña. Penseu que si guanya l’Espanya de sempre, si no avancem i construïm junts l’Espanya plural, no manareu vosaltres. Manarà la dreta de sempre. Com sempre D’ella en són els reis.
Per cert, no em penedeixo de no haver votat al President del Congrés dels Diputats. Crec que legal i realment és al revés del que ell diu avui.
Mataró, 14 d’agost.
1. Fas vacances? Què faràs aquest any?
Encara que l’aturada parlamentària és molt llarga el juliol el passaré a Mataró posant-me al dia de molts papers i feines (de la feina) que tinc endarrerits, amb alguna escapada al despatx de Madrid per veure que hi ha. Això sí, intentaré fer bicicleta totes les vegades que pugi per cuidar el cós i la ment. Els llibres pendents enguany són de literatura italiana: els darrers del meus autors habituals, Camilleri, Donna Leon, Buzatti, Baricco...amb algun afegit d’economia, Jeffrey Sachs (Economía para un planeta abarrotado). També aprofitaré per veure amics/es i coneguts/es (relacions socials, vaja). A l’agost farem un viatge amb la família a Nova York, ciutat que no conec i que tothom me’n a parlat molt bé.
2. Com veus Mataró a l’estiu?
Tornar a la feina, nois! Com tothom! Suposo que la situació econòmica (que s’està embolicat per moments a l’hora de contestar aquest qüestionari) ens ocasionarà moltes preocupacions i els debats que hi haurà al Congrés del Diputats seran intensos. Cal tenir present que estarem discutint els Pressupostos per l’any 09 i que el GPS no disposa de majoria per aprovar-los tot sol.
4. Fa pocs mesos s’ha iniciat una nova legislatura. Quines diferències creus que hi haurà amb l’anterior? Quines prioritats et tocarà defensar?
Mataró, juliol.