19 de desembre, 2006

Època de balanç i primers resums.

L’agrupació de Mataró del PSC organitza una xerrada per que expliqui públicament un resum de l’activitat política espanyola de l’any que ja s’està acabant. Cec que aquells que segueixen l’actualitat, i més concretament el que vaig publicant sobre aquest tema, els devia aportar poques novetats. Però fer un petit resum sempre és adient a tall de balanç i resultats.

La marxa de l’economia; els pressupostos de l’any que ve; la segona descentralització de l’Estat; el quart pilar de l’Estat del benestar; el procés de pau al País Basc; les noves línies de relacions exteriors; la tensió amb els partits polítics, els mitjans de comunicació, la judicatura;... I de cada un d’aquests punts les oportunitats i els reptes que presenten.

D’aquí a tancar l’any el risc pel compte de resultats definitiu ve del procés de pau: “De l’esperança a la recança. Amb l’ai al cor” vaig dir.

En el debat posterior va sortir el tema d’Europa del que no havia parlat gens. Crec que malauradament la revisió dels Estatuts d’Autonomia i el tema del País Basc impedeixen que la mirada política del Govern i dels agents polítics, econòmics i socials, vagi més enllà dels nostres problemes interns. Sense aquests dos problemes, resolts d’una vegada, ens podríem abocar al marc geogràfic- administratiu que permet afrontar per nosaltres d’una forma certa els problemes més punyents del món d’avui.


Passat festes estarem encarats ja a la següent contesa electoral: les municipals i autonòmiques de finals de maig, que en el pla que estem, requeriran una atenció destacada retardant altra cop la mirada als grans temes.

Madrid, 19 de desembre.