14 de desembre, 2006

Mataró a Madrid.

M’ho va advertir la companya Marian Corrales. A Madrid es va inaugurar fa poc l’exposició “Habitar el presente” organitzada pel Ministeri de l’Habitatge i que restarà oberta fins el 31 de gener a les “Arquerias” dels Nuevos Ministerios.

Aquesta exposició presenta 42 projectes arquitectònics fets a Espanya entre 1995 i 2002 que resolen els nous reptes que afronten les famílies actuals, utilitzant noves tecnologies per fer-les i que tenen en compte requisits ambientals.

Entre aquests 42 projectes n’hi ha un de Mataró. El bloc d’habitatges per a joves del carrer Teià, a La Llàntia. El catàleg de l’exposició diu:

Viviendas para jóvenes en Mataró
Arquitectos: Durán&Grau Arquitectes i Associats S.L.

Ubicado en un solar completamente irregular, el Ayuntamiento de Mataró impulsó la construcción de 23 viviendas para jóvenes con vistas al mar y a la montaña. Un ejemplo de optimización del espacio ya que además de construir en una topografía inclinada, sacan todo el partido posible a los 50 metros cuadrados útiles de los que consta cada vivienda, dividida en dos habitaciones, un baño y un comedor, estructurado por un pequeño módulo de cocina situada en el centro. Siguiendo criterios medioambentales, se integran en el edificio mecanismos solares como captadores térmicos y una pérgola fotovoltaica que posibilita un alto ahorro energético.

Aquesta obra és una de les més preuades per a mi en el balanç de la tasca municipal. Pel lloc on està, un retall malgirbat de terreny en un barri que aquest projecte a contribuït a dignificar; per l’objectiu de destinar-lo a gent jove; pel mètode de construcció prefabricada “in situ” amb la dificultat que comportava; per la incorporació d’elements que aprofiten energia natural renovable; pel promotor, que va ser la nostra empresa municipal PUMSA (gràcies, Arcadi); pels arquitectes que van saber aprofitar tots els elements anteriors (Molt bé, Jerónimo i Lluis); i pel reconeixement públic i notori que se li ha fet, del que ara no és el primer i espero que no serà l’últim.

Per cert, a la campanya de les eleccions generals del 2004 el nostre cap de llista per Barcelona i avui President de la Generalitat, José Montilla, va presentar, a la plaçeta que hi ha al davant d’aquest edifici el programa d’habitatge, acte que va quedar deslluït ja que va ser el dia que es va conèixer la famosa anada d’en Carod a Perpinyà i els periodistes no estaven per altre tema.

Madrid, 14 de desembre.