15 de setembre, 2011

¿Tienes vuelta?

Aquests dies, obsessivament, les converses privades entre els Diputats/es giren en torn al seu futur. Futur polític i professional. Entre finals d’aquest mes de setembre i els primers dies del següent, octubre, els partits polítics han de decidir els components de les llistes que han de presentar a les properes eleccions generals.

La preocupació dels Diputats/es actuals no és sols si aniran o no aniran a les llistes de la seva circumscripció, sinó a quin lloc de la llista estaran i si aquest lloc els assegura sortir. Alguns, més tranquils, ja que preveuen augmentar; d’altres, més inquiets, ja que es previsible que disminueixin. El tema és especialment complicat en les províncies petites, que tenen molts pocs Diputats i que, a sobre, estan encapçalades per figures destacades o destacables.

I la pregunta que molts fan quan s’assabenten que algun company/a ho té malament per repetir és: ¿Tienes vuelta? És a dir, tens lloc de treball per reincorporar-te a la vida “civil” ? Perquè, si està mal resolta la forma d’entrar ara en la política, molt pitjor està la forma de sortir-ne. Els funcionaris amb plaça, els que tenen recursos professionals propis, els que tenen el ronyó cobert, no tenen problemes, “tienen vuelta”. Però aquells que van entrar-hi sense tenir, per causes que poden ser diverses, xarxa de protecció estan inquiets. Lògic, com a tants i tants treballadors que veuen desaparèixer el seu lloc de treball, amb una petita (?) diferència: no hi ha prestació d’atur. Sols la indemnització per cessantia d’un mes per any de parlamentari.

Aquesta feina té això. Per molt que es digui, dedicar-se a la política no és tant fàcil com sembla. Sí que sembla que hi hagi empentes per ser-hi, però potser no dels que seria millor que hi fossin ja que les incerteses i inconvenients frenen moltes incorporacions.

Jo no tinc “vuelta”. Fa molts anys que vaig llençar-me a aquesta activitat sense pensar massa quines conseqüències laborals podria tenir-me. Era jove, inconscient?, i eren altres temps per l’ocupació. Ara, als meus anys, ja no la necessito. Estic de sortida.

Madrid, 15 de setembre.