21 de maig, 2011

Ajudant a la campanya- i 5. Santa Susanna.

Els companys/es de Santa Susanna m’havien demanat que els acompanyés al seu acte del darrer dia de campanya i ja els ho havia confirmat. A darrera hora, la Montse López, em va demanar si podia ser al acte de tancament de Mataró. Però es feia a la mateixa hora i, malgrat el que s’ha publicat, no tinc el do de la ubiqüitat. A Mataró no crec pas que gaire gent m’hagi trobat a faltar en aquesta campanya, ja m’he convertit en invisible per la ciutadania, mentre que a Santa Susanna els era, segons la seva opinió, un reforç.

Aquest és un poble curiós, especial. Fins i tot hi ha qui creu que no és municipi. Amagat i dispers entre Pineda i Malgrat, poblacions potents. Separada la seva activitat principal, l’hostaleria turística arran de platja,  del nucli antic per sobre la carretera i les urbanitzacions que s’estenen darrera cap a la muntanya. Costa d’imaginar-lo amb les característiques força compactes d’altres pobles del Maresme.

Políticament ha tingut una caracterització especial. N’ha estat Alcalde molts anys, per CiU i amb amples majories absolutes, qui va començar a ser-ho el 1975! La justícia va apartar-lo del càrrec, crec que fou el 2006, inhabilitant-lo vuit anys que varen quedar reduir posteriorment a quatre, per actuacions administratives mal fetes. El clàssic risc en que acaben caient els  electes que ho obliden. Que obliden que són electes i es deuen també a les lleis. Ara, purgada la condemna, CiU el torna a presentar escombrant pràcticament els seus representants d’aquest darrers anys. Com si res hagués passat, com si tingués un dret natural per ser-hi, per continuar sent-hi perquè es veu que li pertoca.

Nosaltres, durant molt temps hem tingut problemes per fer-hi candidatures. A les passades eleccions del 2007 varem aconseguir tenir 2 regidors (d’onze), però per circumstàncies personals de renúncies i ambicions tampoc hem tingut un mandat tranquil. L’Isidre Jiménez, que ha aguantat la torxa encesa malgrat tot, encapçala la llista d’enguany.

He anat d’altres vegades a fer actes d’explicació al Local Social. Per tant, no em ve de nou anar-hi, ja conec el pati i el pà que s'hi dóna. El meu paper sols era de teloner, de obrir el pas a l’Isidre. Dues breus reflexions sobre el que representa una societat oberta i com és el funcionament democràtic d’acord amb les lleis. No hi ha poder, hi ha Govern, que és una altra cosa. Els pobles i les seves institucions no són patrimoni de ningú.

Evidentment, les idees, el programa i el discurs del nostre candidat tenen per base la transparència. Conèixer bé a on s’està, especialment en l’aspecte econòmic, (sembla que estan en una situació difícil). Debatre amb tothom les decisions importants. Fugir d’interessos concrets sols d’algun sector, el poble és variat. Portar una alternativa que trenqui l’anomalia que aparentment representa als ulls de molta gent la vida política local. Esdevenir un poble amb unes institucions com les del altres.

L’Isidre ha aplegat un equip de gent diversa. D’altres formacions polítiques que se’ns han ajuntat, de gent independent, de gent manifestament no adscrita, però que vol acabar amb la tradició (?) de continuar com sempre amb “el” de sempre. Vaig veure que connectava, em sembla que ho ha aconseguit i tenen possibilitats. Ara cal que el diumenge els ciutadans/es de Santa Susanna ho ratifiquin. La seva proposta és l’alternativa, l’única alternativa respecte a les altres propostes que es mig presenten. Sort, company, companys/es, amics/es. Que us en sortiu en la vostra oferta de tornar la normalitat al vostre poble!

Mataró, 21 de maig.