08 de novembre, 2007

P'08. Les esmenes parcials.

Comencem dos dies seguits de Comissió de Pressupostos per discutir les esmenes parcials. En són més de 4500. I fins al darrer moment hi ha intents de “colar-ne” de noves. Es fan transaccions, esmenes “in voice”, i coses semblants. Es respira neguit, és una forma de treball complicada, especialment quan cal fer negociacions per pactar o introduir alguna partida fins el darrer moment

Hi ha dos tipus d’esmenes parcials: les que presenten els grups que han recolzat la tramitació del projecte rebutjant les esmenes a la totalitat i les que presenten els que van presentar i votar esmenes a la totalitat. En el primer cas és tradició que en la primera reunió de la ponència que dictamina el projecte s’acordi incorporar-les directament al dictamen i que no hi hagi discussió de les mateixes. Com que es suposa que s’aprovaran s’estalvia el tràmit de la seva discussió. Per tant, sols es deixen per discussió unes 4000...

El debat comença amb unes consideracions generals de tots els grups sobre el conjunt del Pressupost que són repetició del debat que ja es va fer fa unes setmanes sobre la totalitat del mateix. Curiosament els grups que s’hi oposen justifiquen les seves esmenes parcials dient que tenen la pretensió de capgirar-lo en funció de la seva visió. Comencem bé! Home, es pot suposar que hi ha alguna possibilitat de pretendre canviar alguns detalls, però pensar que es podrien acceptar esmenes d’un sentit contrari a la majoria que va recolzar el pressupost és una manifestació que no té cap sustentació lògica.

Després, una processó de portaveus diferents en cada un dels capítols i les seccions. Els grups petits ho tenen més difícil per rotar els seus portaveus. Evidentment no es poden discutir les esmenes una per una, no acabaríem mai, sinó que cada grup defensa el que creu més important. Els del PP fan, prèviament, esmenes a la totalitat a cada secció que tampoc tenen cap senti i aprofiten per fer més que explicacions de les seves esmenes crítiques a la gestió del Govern.

Sembla que anem de pressa. La primera votació està prevista per les 20h. continuant a la nit fins acabar les seccions més llargues que són la 17 (Ministeri de Foment), amb les esmenes de campanar, i la 23 (Ministeri de Medi Ambient).

Espero que podrem anar-nos a dormir aviat, demà continuarem.

Madrid, 7 de novembre.