24 de novembre, 2007

Entendre la Catalunya d'avui.

S’ha mort, se’ns ha mort, en Paco Candel.

Llegeixo un article sobre el fet d’en Guillem Martínez a El País d’avui, dissabte: “Con sencillez y humildad”.
El busco a l’edició digital per poder reproduir-ne un tros que m’ha agradat. No hi és. Sols ha sortit, sembla, a l’edició impresa de Catalunya. Llàstima, a la resta d’Espanya es perdran una oportunitat per entendre’ns millor, per entendre millor la nostra realitat social i lingüística. Espero que a Catalunya, al menys, s’entengui el seu llegat.

Transcric el paràgraf: “Su libro más representativo fue, sin duda, Els altres catalans (1964), un fenómeno editorial y sociológico que abrió una nueva percepción ante la inmigración y la sociedad que la recibía, una suerte de espejo que excitó a la sociedad a mirarse tal como era, y a explorar su transversalidad. En su elaboración fue importante la participación de Jordi Pujol, que aportó mucha información, así como la Joan Reventós, futuro líder del PSC, quien consideró la redacción del libro tan importante como para facilitar a Candel 12.000 pesetas de la época para que sólo se concentrara en el proyecto. El libro también le supuso el primer viaje al extranjero, a Francia. El PSUC le pagó el billete para explicar al exilio una sociedad que no veía desde hacia 25 años.”

No tinc clar si les actuals generacions, econòmiques, socials i polítiques, estan en la mateixa onda que les dels anys aquells. En tot cas m’agradaria que n’aprenguessin les seves lliçons.

Mataró, 24 de novembre.

3 comentaris:

Ramon Bassas ha dit...

Manel,
Els subscriptors d'El País poden accedir-hi clicant aquí.
Fas bé en recomanar Candel. També és memòria històrica.

Manuel Mas i Estela ha dit...

No, no, Ramon. No és el mateix. Va d’un altra cosa. És l’explicació de com s’ha transformat la societat, de com ha evolucionat. Lluny de les essències….

Ramon Bassas ha dit...

Bé, això també deu ser 'fer memòria', no?