12 de juny, 2007

Posar-se al dia: Tortosa.


L’Escola de formació del PSC continua aprofitant-me per transmetre la meva experiència en el camp de l’Hisenda local als nous electes socialistes sorgits de les recents eleccions municipals.

El passat dissabte al matí, Tortosa. Hem rebut una bona patacada a la capital de les Terres del Ebre, fort retrocés i pèrdua de l’Alcaldia. No hem avançat a Amposta malgrat la retirada del meu vell conegut Joan Mª Roig (CiU) que ha estat fins ara President de l’ACM. Hem aconseguit recuperar Flix, i tenim presència a quasi bé tots els pobles d’aquelles comarques (48/52).

El secretari de formació de la Federació del PSC, que era l’organitzadora de aquestes jornades (dies 9 i 23 de juny) em va advertir que m’hauria de dirigir a electes novells de petits municipis i que adaptés la meva intervenció al nivell dels assistents. Bé, crec que així ho vaig fer ja que la trentena de persones que van seguir les meves explicacions em van manifestar al acabar la seva satisfacció per tal com ho havia fet.

Es tracta d’incidir en les possibilitats de fer polítiques tant en la determinació de les despeses i dels ingressos, i dins d’aquests atenent les característiques de cada localitat, combinant-les segons els objectius que es pretenguin. Es tracta de fer política/polítiques i cal dir-ho als electes per que sàpiguen què es pot fer. Després, ja veurem com tècnicament s’implanta el què volem fer, però primer cal determinar les polítiques: de despesa, d’eficiència en les accions de despesa, d’ingrés, d’optimització del ingrés, segons les possibles combinacions.

I cal que els Ajuntaments tinguin el “cervell” (els tècnics) convenients, ja sigui a la pròpia administració, o a les de segon grau, que puguin ajudar-los. I que serveixin per que els polítics (de poblacions grans o petites) puguin prendre decisions polítiques que és allò pel que els ciutadans/es els han escollit entre opcions diverses.

Madrid, 12 de juny.