11 de juny, 2007

Posar-se al dia. La Roda de Andalucía.

Vol a Sevilla el dilluns passat. En Manuel Silva m’havia convidat a visitar altra vegada el seu poble, La Roda de Andalucia, per que pogués veure les darreres coses que havia fet i aconseguit. Com que dissabte que ve plega d’Alcalde vaig voler complir, estant ell encara en el càrrec, amb l’amistat forjada en els temps que ambdós hem tingut responsabilitats institucionals a les nostres poblacions.

Vam començar per la nova piscina que pràcticament ja està enllestida. Renoi! Es descoberta però de mides olímpiques! Crec que tot el poble podrà posar-s’hi en remull a l’hora! Al costat ja hi ha el terreny per traslladar el camp de futbol que anirà amb herba artificial, i aparcaments per a tothom. Home! En un poble de sols 4.500 habitants és tot un conjunt d’equipaments formidables a afegir al que ja existeixen.

Però el que en Manolo tenia més interès en ensenyar-me era la “campa” de distribució de automòbils de tot el sud d’Espanya i Portugal que no fa pas gaire està en funcionament a La Roda de l’empresa Autologística de Andalucía. Més de 400.000 m2 de extensió, amb la voluntat de portar-la fins al milió. Vaig descobrir que el tema no està solament en la distribució dels vehicles sinó en la seva última preparació abans de lliurar-los als concessionaris, i alhora també la posta a punt de les flotes de lloguer per vendre-les de segona mà. Tot un procés de valor afegit en el sector que crec que no pot deslocalitzar-se. Els fabricants cada vegada més fan grans produccions estàndards i després la personalització la fan empreses com aquesta..

L’altra visita va ser a una empresa que havia conegut fa uns quant anys en una de les meves primeres visites a La Roda. La instal·lació d'Agrosevilla. Quin canvi en aquest darrers temps!. Són els primers exportadors mundials d’olives per a taula. Facturen uns 120 milions d’euros, tots a l’exportació. Són moltes olives! És una cooperativa de segon grau que ara tenen dificultats per poder complir les comandes ja que la producció de les cooperatives de base no les arriba a cobrir. Ara s’estan plantejant l’ampliació a més cooperatives i consegüentment a més pagesos. Acaben d’aconseguir, ens van explicar, ser els proveïdors en exclusiva de Sysco que és una de les principals empreses de distribució als Estats Units. El mercat de les pizzes és un dels seus principals consumidors, i a Amèrica se’n arriben a menjar!

Tota l’estada la vam fer acompanyats de la a partir de dissabte serà la nova alcaldessa, Milagros Prieto, que també amb majoria absoluta continuarà governant aquella població en nom dels socialistes.

Madrid, 11 de juny.