04 de setembre, 2009

Arenys de Munt.

Me’n vaig assabentar fa una setmana en el programa “La Placeta” de la Ràdio dels de Mar (dels d’Arenys de Mar).

-“Què li sembla el referèndum per la independència dels d’Arenys de Munt, la Falange i tot això?”, em va preguntar el conductor del programa.

Vaig recordar a cop calent que un dels pocs alcaldes d’ERC a Catalunya (i l’únic al Maresme) a les primeres eleccions locals del 79 va ser allà, a Arenys de Munt *. Que la Falange era un nom històric que avui i aquí no representa res **. No sé el per què de tant rebombori. Que els Ajuntaments no tenen cap competència per organitzar, no ja ni per convocar, aquesta mena de consultes (estem en un estat de dret, no?).

Desprès la cosa ha sortit de mare, amb tots els mitjans ficant-hi cullerada (la seva, la de cadascun d'ells) i fent el “caldo gros” d’unes anècdotes sense importància. Ja que, si no se li hagués donat importància, quina en tindria?

Tot això sols té sentit pels que volen anar fent bullir l’olla de les seves aspiracions politiques que com altres qualssevulla són perfectament respectables en democràcia, però que no per això han de ser acceptables o acceptades automàticament pel conjunt de la població i les seves institucions.

Posem a tothom al seu lloc: als convocants, una plataforma independentista local; al ajuntament i al seu Alcalde, amic Carles, els teus cinc minuts de glòria; els mitjans, la “nostra(perdó, no la puc anomenar) i els nostrats diaris reconeguts; els opositors, perfectament desconeguts avui i aquí;… i posem-hi una mica de seny.

Un referèndum, en una democràcia, no és solament fer una pregunta sinó també el procediment de la consulta, qui té dret a fer-la i com es fa, qui garanteix les formes i els resultats. Tot el demés són focs d’encenalls que han de quedar en això i res més.

* (la composició actual del consistori d’Arenys de Munt és la següent: 4 regidors d’Arenys de Munt 2000 que tenen l’Alcalde, 3 d’ERC, 3 de CiU, 2 del PSC i 1 de les CUP. Els d’Arenys 2000 sempre han estat reclamats d'ICV).

** (segons les dades del Departament de Governació la Falange Española y de las JONS va treure el 0,04% dels vots a les darreres eleccions generals a Catalunya el 2008 i no hi ha constància de la seva presència ni a les darreres autonòmiques ni locals)


Mataró, 4 de setembre.

4 comentaris:

Pedro ha dit...

però tu votaries que sí o que no?

Manuel Mas i Estela ha dit...

Jo només votaria en un referèndum legal, que ara per ara no veig qui el pugui convocar, i votaria que no. En democràcia és una opció tant respectable com qualsevol altra.

Queda clar, oi? No sé per què ho preguntes si ja sabies la resposta. O, et pensaves que m’aniria per les branques i fugiria d’estudi?

Martí ha dit...

El que m'agradaria saber és que algú dels que indiquen la il·legalitat del referèndum m'indiquessin exactament per quina llei es pot dir que un referèndum és il·legal. Ja sabem que la Constitució diu el que diu, i el que voleu que digui, però si al darrera no hi ha cap llei que penalitzi (llei que per força hauria de ser inconstitucional) no existeix cap il·legalitat. (per exemple, ja sabem que la Constitució diu que tots tenim dret a la vivenda, però a cap jutge se li ocurreix declarar a un indigent il·legal en funció del que diu la Constitució).
Per cert, tot depèn de com ho vulguem interpretar. Podem interpretar que només el cap d'estat podria convocar el referèndum, però també podem entendre que el monarca hi estaria obligat via la Carta Internacional de drets Humans (si admetem que Espanya és un estat de dret), a no ser que entenguéssim que els catalans no formem un poble o nació, fet que està aprovat en referèndum pels ciutadans de Catalunya i votat afirmativament pels diputats del PSC i el PSOE.
M'agradaria que ens respongués exactament quina llei s'estaria incomplint en cas de convocar un referèndum, ja sigui de caire local o nacional.

Atentament

Martí Arcos

Manuel Mas i Estela ha dit...

Benvolgut Martí:

Gràcies pel seguiment que fas d’algunes de les coses que vaig publicant aquí.

Els del diari El Punt m’han demanat un escrit sobre el tema d’Arenys de Munt i el que els he enviat crec que respon a la pregunta que em fas. No crec pas que es tracti de la Constitució (que es pot arribar a canviar) sinó dels procediments reglats de funcionament de les societats democràtiques. En fi, …suposo que publicaran l’article demà o passat i ja el podràs llegir. En tot cas, també el penjaré quan surti publicat a aquest blog.

Salutacions cordials.