27 de desembre, 2008

Sant Esteve.

El matí de Sant Esteve
els galls no cantaran.
I amb el fred i la vila deserta
la tristor serà molt gran.

(Pau Riba)




Matí gris. Plou. No puc anar en bicicleta a rebaixar l’excés d’ahir i … dels dies que venen.

Sona el telèfon. El “jefe” Vallès: “Manel, ja has vist la noticia dels comptes de les eleccions locals del 2007?”. Davant de l’ordinador, entro a Internet.

Europa Press explica que el Tribunal de Comptes ha detectat irregularitats en les despeses que varen fer el partits polítics en la campanya de les eleccions locals del 2007. Alguns mitjans a les seves edicions digitals ja la reprodueixen (avui a Catalunya no hi edicions impreses, sortirà a les de demà). El País i El Mundo calquen la noticia d’agència. La Vanguardia primer maquilla el titular cap a on més li convé. Ei, nois! Que se os veu el llautó! A mitja tarda ja ho corregeixen, suposo que s’adonen de que han ficar la pota, o algú els ha picat la cresta.

El Tribunal de Comptes detecta les coses que no s’ha ajustat a la normativa aplicable. Ara bé, cal veure en quin grau abans de fer el corresponent judici. Resulta que tant el PSC com CiU s’ha passat en les despeses que podien fer, però la quantitat és mínima. La noticia és confusa en la presentació de les xifres. Unes són en milions d’euros i al costat les altres en mils, sols cal veure els comentaris que suscita la noticia a La Vanguardia per donar-se’n compte. Els del PSC s’han passat en el 0’55% de les despeses màximes que podien fer, els del CiU, menys, el 0’1%! Després, altres petites coses. Que si no han pagat en els terminis establerts, que si no han indicat la provinença d’alguns ingressos,… Bé, l’informe del Tribunal és el normal de tota auditoria. Hi ha coses a destacar, per què es puguin corregir desprès, que no s’han fet bé. Ara, el que cal veure és la seva magnitud i importància, contextualitzar-ho correctament i donar-li la importància corresponent.

Però estem en mig d’un període de festes, i per tant de poques notícies. El tema de les despeses electorals dels partits és morbós per ell mateix. I,…endavant que fa baixada.

Alguna curiositat més. El Ple del Tribunal de Comptes va conèixer aquest informe en la seva darrera reunió del passat 18 de desembre, just abans de vacances. A la seva web encara no està penjat. No sé si ja ha estat tramés a Les Corts pel seu coneixement (aquest migdia els pocs treballadors que hi havia al Congrés no m’ho han sabut dir). I vés per on, els mitjans ja se’n fan ressò. També ho haguessin fet sense aquesta desviació negativa? La cura per la informació correcta, que ajudi a entendre les coses, no és el fort dels mitjans i així la ciutadania va adquirint els seus estats d’opinió.

Cabrils, 26 de desembre.