18 d’agost, 2007

L'ensulsida d'un somni.


Diu la guia que l’escultura de Karl Marx i Friedrich Engels al Marx-Engels Forum (a l’antic sector oriental) va ser instal·lada el 1986, es a dir tres anys abans de la caiguda del mur. Les figures miren cap a l’est, en direcció a la torre de la televisió, la Fernsehturm, aixecada el 1969.

Les estructures polítiques dels països del Est europeu implantades pels soviètic a cop de tanc després de la II Guerra Mundial i fruit dels acords de Yalta, no van aguantar la desaparició de la CCCP, Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques. Eren règims artificials i van desaparèixer. Veure, ara, la dràstica reconversió que s’ha fet en tants pocs anys d’aquelles estructures socials i econòmiques produeix una certa tristesa. Aquí hi ha enterrades moltes il·lusions i esperances que no es van acomplir, que es van revelar equivocades i ineficients, malgrat ser clar que les úniques vies que semblen vàlides no són perfectes i fins hi tot injustes per amples capes de la població. Good bye, Lenin.


Ara, les gorres dels uniformes del heroic exèrcit roig es venen a les paradetes (i per eBay) per turistes a qualsevol preu.
Mataró, 18 d'agost.