Sobre arquitectura i decoració: No ho sé, no m’acaben d’agradar les mesquites. Aquells amples espais nus, solament encatifats, amb una decoració per a mi abstracte d’inscripcions incomprensibles i sanefes i motius florals repetitius, amb els jocs de llums baixos per l’alçada del edifici, no em feien, i encara no em fan, el pes. A més, no en sé trobar les diferències, les veig totes iguales. Tampoc és que m’hi aturés massa a distingir-les. El Topkapi, doncs un conjunt d’estances buides, sense mobles, de parets despullades, tot ben lluny dels palaus europeus, evidentment encantador en la seva concepció oriental. Clar que els mateixos sultans del segle XIX ja les varen abandonar i són relíquies del passat. Els bars i restaurants amb taules i cadires pel meu gust “demodés” i carregats de catifes que els feien pesats i obscurs. Sort que varem encertar en triar un hotel modern que la seva terrassa valia un “imperi”, al davant mateix dels principals monuments de la ciutat.
Sobre el comerç: No acabo d’entendre l’activitat de la distribució comercial a la menuda tal com es mostra pels carrers i els mercats. Segurament tenia un sentit en èpoques pretèrites, però ara se’m fa difícil entendre la relació entre els estocs acumulats, i apilonats, a les botigues i la seva rotació. Entenc el paper dels “mercadillos” per l’abastiment de les capes més pobres de la població a partir de productes senzills i barats. El cost de la reproducció de la mà d’obra ha de ser baix. També entenc el que comporta d’enlluernador per les masses de turistes que per cap preu ens carreguem de peces que no necessitem. Però com a estructura econòmica desenvolupada no hem sembla de rebut que el centre de la ciutat s’ompli a la caiguda de la nit de mercaderies exposades directament al terra. Clar que alguna cosa d’aquesta mena estem veien ja a les nostres ciutats tant modernes.
Mica en mica, amb el pas dels dies i la coneixença de nous espais no tant “turistitzats” o tradicionals, vaig anar fent-me una idea més complexa de la realitat turca i la seva dualitat socioeconòmica. En la seva música, però, no vaig aconseguir entrar-hi. Llàstima que els seus dolços siguin autèntiques bombes calòriques que cal limitar, contrarestant-los amb saludables productes mediterranis com les fruites de temporada i les verdures que et donen a tot arreu i el peix abundant a les cartes.
Mataró, 23 d’agost.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada