20 d’agost, 2006

Municipalisme socialista.

Al Palau de Schönbrunn, el 1918, es va signar la renuncia del darrer emperador d’Àustria i de la monarquia dels Habsburg, una de les conseqüències del final de la Primera Guerra Mundial.


A la sortida, puges al Metro (línia 4) en direcció Heiligenstadt. Allà, al final de la línia, a l’estació d’aquest nom contigua a una dels trens de rodalies (S 40), surts davant l’imponent complex del Karl Marx-Hof. Aquest és un immens conjunt de més de 1.382 apartaments municipals que és un dels desenvolupaments més celebrats de l’època de la “Viena roja”. Forma part dels 398 barris obrers construïts entre 1919 i 1934 per l’Ajuntament socialista als voltants de la ciutat, amb més de 60.000 habitatges. El programa es va finançar amb una taxa de luxe imposada als ciutadans rics!!.

(Davant l’impossibilitat de poder penjar fotos al blog, no en sé la causa, si és meva o d’ells, es poden veure al flickr http://www.flickr.com/photos/79547608@N00/ n.49)

El conjunt es manté en molt bones condicions, i es pot observar la visió urbanística, amb els equipaments i zones verdes al seu interior. Deixem la paraula a Claudio Magris:

“El famoso e inmenso conjunto de viviendas obreras construidas por la “Viena roja”, el municipio socialista, después de la Primera Guerra Mundial, nació de la voluntad de reformar, de una confianza en el progreso, del intento de construir una sociedad diferente, abierta a nuevas clases y destinada a ser guiada por éstas. Hoy resulta fácil sonreir ante esta uniforme grisura cuartelera. Pero los patios y los parterres poseen cierta melancólica alegría, hablan de los juegos de los niños que, antes de estas casas habitaban en tugurios o en ratoneras sin nombre y del orgullo de las familias que en estas casas, por primera vez, tuvieron la posibilidad de vivir con dignidad, como personas.” ( “El Danubio”, B-1988)

(Davant l’impossibilitat de poder penjar fotos al blog, no en sé la causa, si és meva o d’ells, es poden veure al flickr http://www.flickr.com/photos/79547608@N00/ n.50)

(Constància, a les parets del complex, dels seus impulsors: l’Alcalde i els regidors, i arquitecte).

Cabrils, 20 d’agost.