07 d’octubre, 2007

Pressupost '08. Xifres-2. Les polítiques.

La normativa d’elaboració del Pressupostos està continguda en l’ordre EHA/1.021/2007, de 13 d’abril, que en el seu annex I estableix una classificació de programes de despesa agrupats en cinc àrees de despesa que configuren 26 polítiques de despesa.

1. Serveis públics bàsics: Justícia, defensa, seguretat ciutadana i institucions penitenciaries i política exterior.
2. Actuacions de protecció i promoció social: Pensions, altres prestacions econòmiques (bàsicament les I.T.), serveis socials i promoció social, formació de l’ocupació, desocupació, accés a l’habitatge, gestió i administració de la Seguretat Social.
3. Producció de béns públics de caràcter preferent: Sanitat, educació i cultura.
4. Actuacions de caràcter econòmic: Agricultura, pesca i alimentació, indústria i energia, comerç, turisme i pimes, subvencions al transport, infraestructures, I+D+i civil, I+D+i militar, altres actuacions de caràcter econòmic.
5. Actuacions de caràcter general: Alta direcció, serveis de caràcter general, administració financera i tributaria, transferències a altres administracions públiques, deute públic.

A l’hora de veure la importància de cada una d’elles hem de restar del total que tenim per capítols (xifres -1) el cap. IX, corresponent a l’amortització del Deute públic. La quantitat que es registrarà en la política de deute públic a les actuacions de caràcter general (àrea 5) és el corresponent a les despeses d’interessos del deute.


Quadre 2. Distribució de la despesa per àrees. (en milions d’euros)



Hem d’aprofundir una mica més, i en el quadre següent s’exposen les dotze principals polítiques de despesa, el seu pes relatiu respecte el total i el creixement que experimenta cada una d’elles.



Quadre 3. Principals polítiques de despesa. (en milions d’euros)


*(la I+D+i militar representa un 0,5% del total, i creix respecte l'any anterior un 4,9%)

Com es pot observar en el quadre anterior fins a arribar a les infraestructures que és la política número cinc, amb un pes relatiu del 4,8%, n’hi tot d’altres (pensions, transferències a altres administracions, deute públic, desocupació) que representen més del 70% del total.

Així mateix, les competències assumides per les CCAA comporten que les polítiques de despesa en sanitat, educació i cultura sols representin un escadusser 2,7% del total. D’aquí la importància de la consolidació de la despesa total de totes les administracions per copsar el seu pes real en la despesa pública.

Mataró, 7 d’octubre.