08 d’octubre, 2007

Pressupost '08. Xifres-3. Les prioritats.

Per aclarir les prioritats pressupostaries anirà bé veure quines polítiques, encara que tinguin poc pes en el conjunt, tenen una previsió de creixement igual o per sobre de la mitja del conjunt, que recordem és del 8,-% (quadre 2).



Quadre 4. (en milions d’euros)


1. D’entrada la política exterior. La voluntat de incrementar les aportacions per ajuts a la cooperació pel desenvolupament per acostar-les al 0,7% recomanat comporta increments percentuals importants, més del 50%, ja que es partia de xifres molt petites. Malgrat aquests augments al final d’aquest període legislatiu sols s’arribarà al 0,5%, complint el propòsit, d’aportació comptant les aportacions d’altres administracions, pel que serà necessari en el futur continuar amb forts increment si es manté la voluntat política d’assolir la xifra recomanada.
2. Els serveis socials i promoció social creixen un 24,8% derivat de la posta en marxa de la “Llei de la dependència”. El increment per aquesta partida és considerable, de 400 a 870 milions d’euros, malgrat que serà un dels punt que comportarà més crítiques ja que les expectatives creades per la nova llei comporten que molts considerin curta la partida com s’ha posat ràpidament de manifest. En tot cas el desenvolupament de la Llei es farà fins el 2015 i en el debat ja veurem quin serà el final d’aquesta partida.
3. Continuen els increments per la I+D+i civil, 17,4%, en la línia mantinguda durant tos els anys anteriors de legislatura amb la voluntat de proporcionar recursos per capgirar les bases del patró de creixement de la nostra economia. Si amb el Pressupost presentat l’any passat ja es va complir l’objectiu de la legislatura de doblar aquestes partides, enguany els forts increment no s’aturen. Dels 2.900 milions del 2004 es passa als 7.679 al 2008.
4. Educació, un 13,9%. Les principal competències de despesa en aquesta rubrica són de les CCAA, però l’Estat no es desentén en la qüestió de formació del capital humà i de impuls de la igualtat d’oportunitats en l’accés a l’educació. Per això la política de beques i ajuts per l’estudi continua creixent.
5. L’accés a l’habitatge és un del problemes més importants que està sobre la taula de la nostra societat i especialment pels joves i les persones amb rendes més baixes. A les diverses iniciatives existent s’hi ha vingut a sumar les que ha vingut a proposar amb nova empenta la ministra Carme Chacón que no cal tornar a explicar i que en aquest increment pressupostari troben la seva plasmació.
6. La millor en els serveis de l’administració, en les partides de seguretat, en d’altres ajuts a la indùstria o als desocupats són també partides que s’incrementen per sobre la mitjana.
7. Per últim, les transferències a les altres administracions, en la línea del creixement mig del pressupost ratifica el manteniment la voluntat descentralitzadora cap a comunitats autònomes i corporacions locals.

Mataró, 8 d’octubre.