27 de setembre, 2006

Pressupostos'07 -1.

Divendres passat el Consell de Ministres va aprovar l’avantprojecte de Llei de Pressupostos Generals de l’Estat per a 2007. Aquest dimarts, el Vice-president Solbes va venir al Congrés del Diputats a portar-los. Després la perceptiva roda de premsa, i tot seguit l’explicació al Grup Parlamentari Socialista.

Mentre ens esperàvem, cares de neguit en molts Diputats/es i Senadors/es, ja que estaven preocupats per les xifres de determinades partides (especialment inversió) que corresponien a les seves circumscripcions. El Senador per Castelló Joan Baptista Cardona em va comentar que s’està perdent la visió de conjunt del que és un Pressupost, donat que tothom mira “que hay de lo mio”. És cert, costa fer un anàlisi del global de les xifres i el que representen. Els polítics, els mitjans, i també els ciutadans/es, sembla que sols els interessen algunes partides concretes sense importar-los massa la visió del conjunt.

Enguany la novetat en la presentació és un pen drive (memòria USB) en el que hi ha tota la documentació. Bé, això no ha estat motiu per eliminar les altres formes de presentació: el CD-ROM, i el tradicionals llibres de paper, a més de
la que hi ha penjada a la xarxa a través de la web del Ministeri . Crec que les possibilitats tecnològiques no sols ens haurien de facilitar la feina sinó que l’haurien d’ abaratir. Pel que sembla el que fem és acumular-les.

Donada l’excel·lent marxa de l’economia espanyola,
com l’any passat, poques dificultats per fer el Pressupost amb les línies programàtiques del Govern.

S’absorbeix adequadament la reforma fiscal: els contribuents pagaran l’any que ve 4.000 milions d'euros menys, i malgrat això el ingressos no financers (146.547,- milions d’euros), després de la cessió dels percentatges corresponents a les CCAA, pujaran un 14’0 % respecte als que es van pressupostar per l’any en curs, però respecte a les previsions de liquidació (el que es preveu que s’haurà recaptat al final de l’any) serà del 6’1 %.

Les despeses (142.925, 69 milions d’euros) pugen un 6’7% respecte a les previsions del 2006. Aquí si que no hi diferència ja que sols es pot gastar el que està pressupostat. Com es pot veure, i per primera vegada, es fa un pressupost amb superàvit, encara que si es compleix serà el tercer any que ho serà en la liquidació.

Pel conjunt de les Administracions Públiques (Estat, Seguretat Social, Comunitats Autònomes i Corporacions Locals) el superàvit és del 0’7% del P.I.B. que compleix correctament els objectius d’estabilitat pressupostaria aprovats per les Cambres Parlamentaries. I consegüentment l’evolució del Deute Públic es descendent: del 59’2% que representava sobre el P.I.B. l’any 2000, la previsió per l’acabament del 2007 és que sigui del 37’7%.

Atenció del que representa tot això en l’evolució de la distribució de la despesa pública (sense interessos) entre les diverses administracions. Per enguany l’Administració de l’Estat tindrà el 22%, les CCAA el 36’2%, les CCLL el 12,8%, i la resta fins el 100% la Seguretat Social, amb el 29%.

Cal explicar, també, com es reparteixen els 142.925 milions d’euros de la despesa de l’Administració Central: el 34’13% va a les Administracions territorials (CCAA i CCLL); el 27’42% són despeses no territorialitzables (interessos del deute, Unió Europea, classes passives, ...); el 0’87 són despeses dels òrgans constitucionals; i la resta, el 37’58 % són les despeses pròpiament dites dels Ministeris.

Madrid, 27 de setembre.