09 de maig, 2006

Europa, ara.

“Europa se encuentra en una inquietante pero dulce decadencia”
Felipe González.


“…destacados asiáticos, como el dirigente de Singapur, Lee Kuan Yew, advierten a los europeos que, si siguen por el mismo camino, Europa sólo tendrá importancia como potencia turística y por su mercado inmobiliario de postín”
de l’article de Dominique Moisi “El museo europeo” a El Domingo de El Pais.

“Europa es un continente pequeño lleno de países pequeños, y su futuro va a depender cada vez más de la capacidad de esos países pequeños de pensar en grande.”
Del començament de l’article de Timothy Garton Ash “Pensar en grande” també a El Domingo de El Pais.

Mentre tant, a Itàlia després de la darrera contesa electoral n’ha sortit un país políticament partit en dues meitats amb dificultats de governabilitat. A França, l’endèmica crisi de la classe política els paralitza. Al Regne Unit, desgast evident de la tercera via a les eleccions municipals i crisi de liderat. Alemanya, per tirar endavant les reformes que precisa ha de recórrer a una gran coalició de demòcrata-cristians i social-demòcrates. A Polònia els conservadors es recolzen en la extrema dreta. A Espanya, el gran debat està en la reforma dels estatuts d’autonomia. Els petits, fent la “viu-viu”

Moisi, acaba el seu article:
“A lo mejor entonces los asiáticos empiezan a pensar que el modelo europeo es una versión política de Venecia: un lugar que se visita sintiendo nostalgia por su pasado glorioso y admirando su aire de museo"
Madrid, 8 de maig.